Servië

Servië is sinds het uiteenvallen van Joegoslavië een onafhankelijke staat. Nadat Joegoslavië in 1991 uit elkaar gevallen was, ontstond in delen van Kroatië en in Bosnië en Herzegovina een bloedige burgeroorlog. 
vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Servië is sinds het uiteenvallen van Joegoslavië een onafhankelijke staat. Nadat Joegoslavië in 1991 uit elkaar gevallen was, ontstond in delen van Kroatië en in Bosnië en Herzegovina een bloedige burgeroorlog. Stichting Vluchteling verleende in de jaren negentig hulp aan gevluchte Serviërs uit Kroatië en Bosnië Herzegovina en vanaf 1999 aan gevluchte Serviërs uit Kosovo. Sinds het sluiten van de grenzen van Europa is een groep vluchtelingen sinds kort gestrand in Servië. Een deel wordt opvangen in officiële overheidscentra, maar voor een groep vluchtelingen is geen plek. Zij bivakkeren in erbarmelijke omstandigheden in leegstaande gebouwen.

Inwoners: 7,143,921
Oppervlakte: 77,474 km2
Hoofdstad: Belgrado
Staatshoofd: Premier Aleksandar Vucic
Conflict: 1991-2001

Humanitaire situatie

Duizenden vluchtelingen uit Bulgarije en Macedonië zijn gestrand in Servië. Ze worden opgevangen in overheidscentra. Die puilen inmiddels uit, waardoor een deel van de vluchtelingen nu een onderkomen heeft gezocht in leegstaande gebouwen. Daar proberen ze zich met dekens en vuurtjes gestookt van plastic afval te warmen tijdens de vrieskoude nachten. Grenzen met EU-landen Hongarije en Kroatië zitten potdicht, waardoor de vroegere Balkanroute hier dood loopt en duizenden vluchtelingen stranden. In de afgelopen weken zijn drie vluchtelingen bij de grens van Bulgarije om het leven gekomen door bevriezing. Naar schatting 7000 vluchtelingen zijn gestrand in Servië, daarvan zit 80 procent in officiële opvangcentra. Daarnaast zitten ruim 1000 vluchtelingen, waaronder 1200 kinderen en jongeren, in leegstaande pakhuizen, waar het ’s nachts flink vriest.


Hulpverlening

Stichting Vluchteling is 15 jaar lange tijd betrokken geweest bij de hulpverlening aan Servische vluchtelingen in Servië, voorheen de Federale Republiek Joegoslavië. De doelgroep van onze hulp bestond vooral uit gevluchte Serviërs uit Kroatië en Bosnië-Herzegovina en vanaf 1999 dus uit gevluchte Serviërs uit Kosovo.
In de eerste jaren na het uiteenvallen van Joegoslavië stond onze hulp in Servië en Montenegro vooral in het teken van directe noodhulp, zoals huisvesting en voedselhulp; vanaf 1995 werd ook psychosociale hulp en geestelijke gezondheidszorg en kleinschalige zelfredzaamheid steeds belangrijker.
Een belangrijke constante in de hulpverlening was het bieden van psychosociale hulp aan Servische vluchtelingen. Daarnaast kregen ze ondersteuning bij het bevorderen van hun sociale integratie via kansen op het gebied van werk en inkomen.
Stichting Vluchteling heeft in januari 2017 bijna 150 duizend euro ter beschikking gesteld voor noodhulp aan vluchtelingen in Servië. Duizenden vluchtelingen zijn hier gestrand en leven onder mensonterende omstandigheden. Met dit geld zullen verwarmde opvangplekken worden ondersteund. Daarnaast deelt Stichting Vluchteling ter plekke dekens en matrassen, warme kleding, heaters en stapelbedden uit.