Rwanda

Onmiddellijk na de genocide in 1994 verstrekte het IRC noodvoorraden aan Rwanda en werd ingezet op het herstel van de infrastructuur. Vandaag de dat is het IRC nog steeds actief bij de opbouw van het land.

vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Het International Rescue Committee begon hulpoperaties in Rwanda onmiddellijk na de genocide in 1994. Tijdens deze hulpoperaties verstrekte het IRC noodvoorraden en werd ingezet op het herstel van de infrastructuur. Vandaag de dag is het IRC nog steeds actief in Rwanda en worden de Rwandezen ondersteunt door middel van verbetering van de gezondheidszorg en de stimulering van de ontwikkeling en goed bestuur.


Inwoners: 12,3 miljoen
Oppervlakte: 26.338 km²
Hoofdstad: Kigali
Vluchtelingen: 76.898 (juni 2015)

Conflict

Het International Rescue Committee begon hulpoperaties in Rwanda onmiddellijk na de genocide in 1994. Tijdens deze hulpoperaties verstrekte het IRC noodvoorraden en werd ingezet op het herstel van de infrastructuur. 

De genocide in Rwanda was een gevolg van de strijd tussen verschillende etnische groepen in het land en heeft aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Vele Hutu's en Tutsi's sloegen als gevolg van het geweld op de vlucht naar buurlanden. Velen van hen zijn omgekomen in de overvolle vluchtelingen kampen in onder andere de Democratische Republiek Congo, met name ten gevolge van cholera, uitputting en watergebrek. 

Hulpverlening

Vandaag de dag is het International Rescue Committee nog steeds actief in Rwanda en worden de Rwandezen ondersteunt door middel van verbetering van de gezondheidszorg en de stimulering van de ontwikkeling en goed bestuur.

Het IRC biedt een veilige en gezonde plek voor kinderen door de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Aan lokale boeren worden zaden uitgedeeld met het doel om ondervoeding bij kinderen te elimineren.

Ook biedt het IRC leningen en spaarprogramma's aan vrouwen en gezinnen aan, zodat zij hun economische onafhankelijkheid kunnen vergroten. Daarnaast wordt de vrede en veiligheid bevordert door het verhogen van het bewustzijn van mensenrechten en het versterken van juridische ondersteuning aan slachtoffers van geweld.