Ontmijning

Ontmijning is een belangrijk onderdeel van de hulp aan vluchtelingen die na een oorlog of conflict willen terugkeren naar huis.
vervolg-theme-image-back
.

Stichting Vluchteling werkt al vele jaren samen met de Mines Advisory Groep (MAG) in de strijd tegen landmijnen. De afgelopen jaren werden onder andere ruimings- en onderzoeksprojecten uitgevoerd in Irak, Libanon, Zuid-Soedan en Sri Lanka. Na een gewapend conflict vormen achtergebleven landmijnen en niet-ontplofte munitie een groot gevaar voor de terugkerende bevolking. En dan met name voor spelende kinderen (er bestaan zelfs landmijnen die er bewust uitzien als kinderspeelgoed).

Deze vorm van hulpverlening richt zich allereerst op het signaleren en in kaart brengen van gebieden die gevaarlijk zijn voor terugkeerders en de lokale bevolking. Vervolgens wordt de munitie geruimd met speciale ruimingsteams. Omdat er nooit 100% zekerheid is of alle munitie wel verwijderd is, wordt er ook voorlichting gegeven aan volwassenen én kinderen over het herkennen van mijnen en munitie.

Onder het tabblad Projecten vindt u een overzicht van de meest recente activiteiten op het gebied van ontmijning van Stichting Vluchteling.