Oeganda

Ontheemden in Oeganda keren terug naar huis. Veel jongeren hebben tijdens het conflict een grote onderwijsachterstand opgelopen. Stichting Vluchteling zorgt voor onderwijs.

vervolg-theme-image-back
.

In het kort…

Het centraal Afrikaanse land Oeganda heeft een geschiedenis van burgeroorlog. Het rebellenleger Lord Resistance Army (LRA) onder leiding van Joseph Kony heeft jarenlang vanuit het noorden van Oeganda geopereerd met als doel een eigen staat te stichten. Vele kinderen werden door het Leger van de Heer gerekruteerd om mee te vechten. Bijna twee miljoen mensen raakten tijdens het conflict ontheemd. De veiligheidssituatie is nu sterk verbeterd.
 

Inwoners: 35,9 miljoen
Oppervlakte: 241.038 km²
Hoofdstad: Kampala
Staatshoofd: President Museveni
Conflict: 1987 - 2006
Vluchtelingen: 271.300 (Zuid-Soedanese vluchtelingen - december 2015)
Ontheemden: 29.800 (eind januari 2012)

Conflict

Na een conflict van 20 jaar in Noord-Oeganda, waarbij de rebellengroep Lord Resistance Army (LRA) het opnam tegen de regering, is de veiligheidssituatie sinds begin 2007 verbeterd na het tekenen van een wapenstilstand. Hoewel een definitief vredesakkoord met het Leger van de Heer nog altijd niet getekend is, is de rebellenbeweging vertrokken uit Noord-Oeganda en er vooralsnog niet meer teruggekeerd. De LRA is momenteel actief in DR Congo, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Van de 1,8 miljoen Oegandese burgers die door het conflict ontheemd zijn geraakt, is de overgrote meerderheid inmiddels terug gekeerd naar huis. Begin 2012 verblijven er nog ongeveer 30.000 ontheemden in overgebleven kampen en bij de lokale bevolking. Terugkerende ontheemden hebben problemen met het opbouwen van een nieuw leven en basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs schieten te kort.

Oeganda vangt ook meer dan 150.000 vluchtelingen en asielzoekers op uit buurlanden zoals DR Congo, Somalië, Soedan en Zuid-Soedan. Ruim 40.000 van de vluchtelingen woont in de hoofdstad Kampala. Vanwege gevechten tussen gewapende groeperingen en het overheidsleger in DR Congo zijn in 2012 34.000 vluchtelingen naar Oeganda gevlucht.

Hulpverlening

In samenwerking met de organisaties International Rescue Committee (IRC) en Echo Bravo ondersteunt Stichting Vluchteling ontheemden bij hun terugkeer naar Noord-Oeganda. Veel jongeren hebben tijdens het conflict grote onderwijsachterstand opgelopen en ze hebben vaak geen geld om naar school te gaan.

Stichting Vluchteling biedt al enkele jaren een speciaal onderwijsprogramma aan kwetsbare teruggekeerde jongeren waarbij ze hun basisschool versneld kunnen afronden. In 2012 wordt ervoor gezorgd dat de meest kwetsbare en arme jongeren, voornamelijk meisjes, ook na de basisschool nog verder onderwijs kunnen volgen. Deze jongeren ontvangen studiebeurzen om naar de middelbare school te gaan.

In Oeganda ondersteunt Stichting Vluchteling tevens een project voor betere toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor jongeren die zijn teruggekeerd uit de vluchtelingenkampen. Zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van HIV & SOA testen, voorlichting geven over gezinsplanning en het trainen van medische personeel.

Daarnaast ondersteunt Stichting Vluchteling Congolese vluchtelingenvrouwen in de hoofdstad Kampala door hen betere toegang te geven tot geld en leningen en trainingen over het opzetten van kleine bedrijfjes. Hierdoor verbetert de financiële situatie van deze stedelijke vluchtelingen en kunnen ze in hun eigen levensonderhoud te voorzien.