Noodhulp

Het geven van noodhulp tijdens een acute crisis, is een belangrijk onderdeel van de hulp die Stichting Vluchteling biedt. Stichting Vluchteling is actief in 26 landen en probeert via een speciaal noodhulpteam zo snel mogelijk de meest noodzakelijke hulp te verlenen.

vervolg-theme-image-back
.

Wat is noodhulp?

Stichting Vluchteling verleent noodhulp wereldwijd; een vorm van humanitaire hulp die zich richt op het redden van levens, het verminderen van menselijk lijden en het bewaren en beschermen van menselijke waardigheid. Bij een acute vluchtelingencrisis komt Stichting Vluchteling zo snel mogelijk in actie. Daarnaast wordt ook hulp geboden aan landen die langdurig in crisis of oorlog verkeren, zoals in Syrië, Centraal Afrikaanse Republiek en Somalië. 


De vormen van noodhulp

Met humanitaire noodhulp richt Stichting Vluchteling zich tot vluchtelingen en ontheemden die slachtoffer zijn van een humanitaire crisis. De vormen van hulp die geboden worden hangen af van de situatie. Noodhulp wordt geboden op het gebied van onderdak voor ontheemden, medische zorg, voedsel, drinkwater en sanitatie, onderwijs, bescherming van de kwetsbare, en terugkeer en herhuisvesting van vluchtelingen en ontheemden. Partners in het veld

Daarnaast levert Stichting Vluchteling tijdens een crisis vaak een bijdrage aan het speciale noodhulpteam van onze belangrijkste partner International Rescue Committee (IRC). Dit zogenaamde Emergency Response Team reist zo spoedig mogelijk af naar een conflict- en rampgebied waar zich een humanitaire crisis voltrekt. Het team is klein en flexibel en probeert in korte tijd te inventariseren welke noodhulp het hardst nodig is, en hoe deze hulp het beste en snelste geboden kan worden.

Waar zijn we actief?

Stichting Vluchteling verleent hulp wereldwijd in 26 crisis gebieden en heeft momenteel meerdere projecten lopen. Zo worden vluchtelingen en ontheemden in de Centraal Afrikaanse Republiek voorzien van water en sanitaire voorzieningen, worden er mobiele medische klinieken opgezet voor Birmese vluchtelingen en wordt er in Syrië noodhulp geleverd in de vorm van medische zorg, onderwijs en water en sanitaire voorzieningen.