Medische zorg

Bij vrijwel iedere humanitaire crisis waar Stichting Vluchteling hulp biedt zijn er geen of weinig medische voorzieningen ter plekke, het is daarom één van de meest essentiële onderdelen van de hulp die de stichting biedt. 

vervolg-theme-image-back
.

Wat is medische zorg?

Medische zorg is vrijwel altijd een essentieel onderdeel van de hulpverlening bij een vluchtelingencrisis. Het land of gebied waar vluchtelingen en ontheemden worden opgevangen is vaak niet in staat om adequate medische zorg te bieden aan de eigen bevolking, laat staan aan een grote groep vluchtelingen. Stichting Vluchteling streeft er daarom naar om ten tijden van een humanitaire crisis deze mensen minimaal de primaire medische zorg te bieden.


De vormen van medische zorg

Vluchtelingen en ontheemden krijgen veelal te maken met medische problemen, zoals uitdroging en ziektes. Stichting Vluchteling steunt meerdere medische projecten, vaak bestaan deze uit gezondheidszorg en het verstrekken van medicijnen. Ook operaties van landmijnenslachtoffers, de zorg voor zwangere vrouwen en de hulp aan ondervoede kinderen maken onderdeel uit van de medische programma's die Stichting Vluchteling wereldwijd steunt.


Partners in het veld

Stichting Vluchteling werkt op het gebied van medische zorg nauw samen met de alliantie partner International Rescue Committee (IRC). De medische noodhulp wordt geboden in vluchtelingen en ontheemden kampen wereldwijd. Veelal zijn deze mensen voor een groot percentage afhankelijk van voedselhulp en daarnaast liggen de kampen vaak geïsoleerd,  en dus op grote afstand van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen en medische klinieken.


Waar zijn we actief?

Momenteel is Stichting Vluchteling in samenwerking met de IRC actief in onder andere Myanmar, hier worden er voor geïsoleerde gemeenschappen mobiele medische klinieken opgezet. Daarnaast heeft Stichting Vluchteling een groot deel van de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling (2014) uitbesteed aan de hoognodige realisatie van medische zorg voor de IS (Islamitische Staat) op de vlucht geslagen Syriërs.