Mali

Partnerorganisatie International Rescue Committee (IRC) is vanaf april 2012 in Mali operationeel met een Emergency Response Team. Sinds eind mei verleent Stichting Vluchteling in samenwerking met IRC noodhulp in de Menaka Cercle in de noordoostelijke Gao regio.

vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

De Gao regio is één van de drie regio’s in het noorden van Mali die na de staatgreep van 22 maart 2012 onder controle van gewapende Toeareg rebellen staat. De in deze regio gelegen Menaka Cercle was één van eerste gebieden die door het conflict getroffen werd. Vrijwel de gehele bevolking van Menaka werd tijdelijk door het geweld verdreven, maar is inmiddels grotendeels teruggekeerd.

Inwoners: 16,5 miljoen
Oppervlakte: 1.240.192 km²
Hoofdstad: Bamako
Staatshoofd: President Keita
Vluchtelingen: 140.776 (december 2015)
Ontheemden: 61.92(september 2015)

Conflict

De republiek Mali is gesitueerd in het zuiden van de Sahara, met een groot deel van het land in de Sahel gordel, volledig afgesloten van de zee. Mali is één van de armste landen ter wereld. De bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen, onder andere de Toearegs, die vooral in het woestijnachtige noordelijke deel van het land wonen. 

Onder de Toearegs – ongeveer 7% van de totale bevolking – leeft al geruime tijd de wens zich af te scheiden van Mali. Begin 90er jaren startte een opstand van de Toearegs en deze kreeg in januari 2012 een nieuwe impuls, toen Toeareg rebellen die hadden meegevochten met de troepen van Kaddafi in Libië terugkeerden met zware wapens van het gevallen regime in Libië. 

De staatsgreep van het Malinese leger in 2012 veroorzaakte onstabiliteit in Mali, waarbij een islamitische afscheidingsbeweging haar greep op het noorden kon verstevigen. Als gevolg van het conflict moesten ruim 528.000 Malinezen gedwongen vluchten.

De islamistische dreiging resulteerde in januari 2013 in een militaire interventie van het Franse leger die samen met de plaatsing van VN vredestroepen ertoe heeft geleid dat de Malinese regering het grootste deel van het noorden weer enigszins onder controle heeft gekregen. Echter, de veiligheidssituatie en politieke stabiliteit zijn nog altijd fragiel.

Hulpverlening

Als gevolg van plunderingen en verwaarloosd onderhoud is ruim de helft van de bestaande watervoorzieninginfrastructuur niet langer functioneel en zijn er urgente noden/tekorten op het gebied van de watervoorziening in Menaka. Partnerorganisatie International Rescue Committee is sinds april 2012 met een Emergency Response Team operationeel in Mali en repareert in samenwerking met een lokale partnerorganisatie zeven bestaande waterpompen/installaties.

Daarnaast worden 1.000 Non-Food-Item (NFI) kits met o.a. waterzuiveringstabletten uitgedeeld aan even zoveel gezinnen die momenteel voor hun watervoorziening zijn aangewezen op (vervuild) oppervlaktewater. Het project zal ten goede komen aan ruim 48.000 bewoners, inclusief 7.000 ontheemden uit andere regio’s van Mali.