Libanon

Libanon biedt opvang aan ruim een miljoen Syriërs, die op de vlucht zijn voor de burgeroorlog in hun land. Stichting Vluchteling biedt noodhulp in onder andere Beiroet, en de Bekaa Vallei. 

vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Door het grootschalige geweld dat al vijf jaar voortduurt in Syrië hebben ruim 13,5 miljoen mensen in Syrië dringend humanitaire hulp nodig. Ruim 4 miljoen Syriërs zijn de landgrenzen met Turkije, Jordanië, Irak en Libanon overgestoken. In Libanon verblijven de vluchtelingen veelal in stedelijke gebieden. Ze vinden onderkomen bij gastgezinnen, verblijven in leegstaande publieke gebouwen of wonen in zelfgebouwde hutjes en tenten. Er is grote behoefte aan voedsel, schoon drinkwater en medische zorg.

Inwoners: 5,9 miljoen
Oppervlakte: 10.400 km²
Hoofdstad: Beiroet
Staatshoofd: President Suleiman
Conflict: 2011 - heden (Syrië)
Vluchtelingen: 1.069.100 (Syrische vluchtelingen - februari 2016)

Conflict

Aangemoedigd door de grote volksopstanden in de regio, vonden er in maart 2011 massale demonstraties plaats tegen de Syrische regering van President Bashar al-Assad in verschillende steden in het land. Het Syrische regime treedt hard op tegen de opstandelingen die zich verenigd hebben in de Syrische Nationale Raad en andere oppositiegroepen. Steden worden zwaar onder vuur genomen en hele wijken belegerd. 

Vijf jaar later duurt het conflict nog steeds voort en bevindt deze zich in een zeer kritieke fase. Het geweld neemt toe en de situatie is sterk verslechterd. Volgens de Verenigde Naties heeft het geweld al aan naar schatting ruim 250 duizend mensen het leven gekost. Ruim de helft van de Syrische bevolking heeft dringend humanitaire hulp nodig.

Kaart: februari 2016

Veel Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor het geweld naar de buurlanden. Volgens UNHCR verblijven begin 2016 bijna 5 miljoen Syriërs in Turkije, Libanon, Irak en Jordanië.

Hulpverlening

De meerderheid van de Syrische vluchtelingen verblijft in steden, en vindt onderkomen bij gastgezinnen, of in leegstaande gebouwen, garages en in zelfgemaakte hutjes en tenten. De meeste noodhulporganisaties blijken onvoldoende ingesteld op het bieden van hulp in de steden en hebben daarom moeite deze vluchtelingen te bereiken.

Door het hevige geweld in hun land zijn vele Syrische vluchtelingen zwaar getraumatiseerd als ze Libanon bereiken. Vele vrouwen en meisjes hebben bovendien te maken gehad met grove vormen van seksueel geweld. Er is ernstig behoefte aan medische zorg, psychosociale steun en onderwijs voor de kinderen.

Stichting Vluchteling biedt hulp. Zo zorgen we in de Bekaa Valley en het Akkar District dat 5.000 kinderen in een veilige omgeving les krijgen in vakken als Engels, Arabisch, rekenen, aardrijkskunde, staatsinrichting en wetenschap.


Syrische vluchtelingen Libanon