Irak

Stichting Vluchteling biedt noodhulp aan de Iraakse ontheemden als gevolg van de Irakoorlog, die duurde van 2003 tot 2011, almede de honderdduizenden Irakezen die door het geweld van IS(IS) op de vlucht zijn geslagen. Tevens ondersteunen we noodhulpprojecten voor Syrische vluchtelingen in Irak.

vervolg-theme-image-back
.

In het kort…

De Irakoorlog duurde van 2003 tot 2011. In deze periode zijn bijna 2 miljoen Irakezen naar het buitenland gevlucht en grote groepen mensen zijn ontheemd geraakt. Ook na de beëindiging van de oorlog hebben velen hun huis moeten ontvluchten door bedreigingen van binnenlandse milities.

Sinds het conflict in Syrië verblijven er tevens ruim 245 duizend Syrische vluchtelingen in steden en kampen in het noorden van Irak.

Begin 2014 begon de opmars van de terreurbeweging de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). In hoog tempo namen zij verschillende Iraakse steden in. De IS-strijders dwingen de lokale bevolking zich te bekeren tot hun radicale versie van de Islam. Het extreme geweld van de IS heeft inmiddels ruim 2 miljoen mensen hun huis doen ontvluchten.

Inwoners: 32,6 miljoen
Oppervlakte: 438.317 km²
Hoofdstad: Bagdad
Staatshoofd: President Fuad Masum
Conflict: 2003 - 2011 (begin 2014 - heden)
Vluchtelingen: 245.000 (Syrische vluchtelingen - februari 2016)
Ontheemden: 4 miljoen (juni 2015)

Conflict

In maart 2003 begon de internationale militaire interventie tegen het regime van Saddam Hoessein, wat leidde tot zijn val. Het geweld bleef echter aanhouden en leidde tot een burgeroorlog. Het aantal ontheemden - dat al ruim 1 miljoen bedroeg tijdens het tijdperk van Saddam Hoessein - nam drastisch toe. Met het vertrekken van de laatste Amerikaanse troepen eind 2011 werd de oorlog officieel beëindigd.

De terugkeer van vluchtelingen en ontheemden kwam in de daaropvolgende jaren op gang. Ondanks het feit dat de veiligheidssituatie verbeterd was, bleef de situatie voor vele ontheemden en vluchtelingen in Irak onveilig.

Vanwege het geweld in Syrië zijn al vele duizenden Iraakse vluchtelingen die naar Syrië waren gevlucht, na de val van het regime van Saddam Hoessein, teruggekeerd naar Irak. Ook vangt Irak ruim 244 duizend vluchtelingen uit Syrië op die zijn gevlucht voor de aanhoudende burgeroorlog in eigen land (cijfers: UNCHR, november 2015).

Begin 2014 begon de opmars van de terreurbeweging ISIS. In de zomer van 2014 had de beweging een groot aantal Iraakse steden ingenomen en een kalifaat uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. Vele honderdduizenden Irakezen sloegen op de vlucht uit angst voor geweld, vervolging en gedwongen bekering.

Veel mensen, vooral minderheden, trokken naar het Koerdische noorden van Irak maar grote groepen ontheemden verblijven ook in het midden van het land. Sinds begin 2014 zijn ruim 1,8 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld van de Islamitische Staat.

Kaart: februari 2016

Hulpverlening

Stichting Vluchteling verleent sinds 1992 hulp in Irak, onder andere op het gebied van onderwijs, water en sanitatie, de distributie van noodhulpgoederen en ontmijning. Omdat de partnerorganisatie International Rescue Committee (IRC) al actief was in Irak in de hulpverlening aan Syrische vluchtelingen in het noorden van het land, waren zij snel ter plekke om ook hulp te bieden aan de Irakezen die plotseling moesten vluchten voor de opmars van de Islamitische Staat.

Op dit moment ondersteunt Stichting Vluchteling een noodhulpproject in Dohuk en Suleymaniyeh, en ten zuiden hiervan. Hier worden Iraakse ontheemden geholpen met noodhulpgoederen en medische zorg. Omdat het geweld zo plotseling opkwam hebben mensen weinig mee kunnen nemen op hun vlucht. Stichting Vluchteling financiert onder andere matrassen een kookmaterialen voor de ontheemden. Ook worden chronisch zieken voorzien van medicijnen.

Daarnaast biedt Stichting Vluchteling samen met partner IRC medische zorg aan chronisch zieken, en zorgen we dat kwetsbare vluchtelingen en ontheemden noodhulppakketten krijgen, met daarin warme dekens, slaapmatten of kookgerei, om de koude wintermaanden door te komen.

Syrische vluchtelingen Irak