Griekenland

Sinds januari 2015 hebben honderdduizenden vluchtelingen vanuit onder andere Syrië, Afghanistan en Irak hun toevlucht gezocht in Griekenland. De humanitaire situatie ter plekke is schrijnend. Hulp is er nauwelijks voor de mannen, vrouwen en kinderen die veiligheid zoeken. 

 

vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Afgelopen jaar kwamen honderdduizenden vluchtelingen met opblaasbare rubberboten en houten bootjes aan op de Griekse eilanden. Vluchtelingen worden op Lesbos en op het Griekse vasteland opgevangen onder veelal erbarmelijke omstandigheden. Er is een tekort aan water, voedsel, onderdak en medische zorg. 

Inwoners: 10,8 miljoen
Oppervlakte: 131.957 km²
Hoofdstad: Athene
Staatshoofd: Prokopis Pavlopoulos
Vluchtelingen: 418.400 (uit Syrië, februari 2016)

Crisissituatie

Sinds begin dit jaar zijn ongeveer 820.320 mensen de Middellandse Zee overgestoken op zoek naar veiligheid, met in juli 2015 een record van 50 duizend mensen. Bijna 674.000 vluchtelingen zijn aangekomen op de Griekse eilanden; ongeveer 143.500 vluchtelingen hebben de Italiaanse kust bereikt. De meeste van deze vluchtelingen komen uit Syrië, Eritrea, Somalië, Afghanistan en Irak; landen waar mensen hun leven niet zeker zijn.

Bron: UNHCR, herkomst bootvluchtelingen Griekenland 2015

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, stelt dat de tijd dringt. "Haast is geboden bij de crisis op de Middellandse Zee. Tijdens de zomermaanden maken de meeste vluchtelingen de oversteek. Mensen verdrinken, het is een humanitaire ramp."

Griekenland, gelegen in het zuidoosten van Europa, grenst aan Turkije. Vanaf het Turkse vasteland is het naar sommige Griekse eilanden maar een paar kilometer varen over zee. Mensenhandelaren maken hier gebruik van en sturen vluchtelingen via bootjes de zee op richting Europa.

Naast lokale vrijwilligers is er nauwelijks of geen hulp aanwezig op de Griekse eilanden. Met het steeds ernstiger worden van de financiële crisis in het land wordt gevreesd dat ook de hulp van lokale bewoners zal afnemen. Tegelijkertijd worden de omstandigheden waaronder de vluchtelingen proberen te overleven steeds schrijnender. Mensen moeten noodgedwongen buiten slapen. Toegang tot basisvoorzieningen als sanitair en medische zorg is ontoereikend.

Kaart: februari 2016

Griekenland bood eind 2014 ook al aan ruim 42 duizend vluchtelingen en asielzoekers opvang. Het aantal van 675 duizend vluchtelingen in 2015 komt er bovenop.

Zes vragen over de vluchtelingencrisis die je niet durft te stellen. 

Hulpverlening

De hulpverlening in het Kara Tepe kamp op Lesbos bestaat onder andere uit de aanleg van nieuwe en reparatie van bestaande toiletten en douches, het ruimen van afval, de distributie van hygiënische artikelen, het verstrekken van beddengoed en het verbeteren van de watervoorziening.