Ethiopië

Het straatarme Ethiopië vangt honderdduizenden vluchtelingen op uit Eritrea, Somalië en Soedan. Stichting Vluchteling helpt met schoon drinkwater.

vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Ethiopië is het op twee na grootste land in Afrika. Eén op de drie Ethiopiërs leeft onder de armoedegrens. Het land heeft naast de zorg voor de eigen bevolking ook nog eens de zorg voor veel vluchtelingen uit buurlanden Eritrea, Somalië en Soedan.


Inwoners: 96,6 miljoen
Oppervlakte: 1.104.300 km²
Hoofdstad: Addis Ababa
Staatshoofd: President Mulatu
Vluchtelingen: 88.149 (juni 2015)
Ontheemden: 413.400 (juli 2015)

Conflict

Ethiopië is één van Afrika’s grootste en armste landen. Het wordt omringd door conflictlanden zoals Soedan, Zuid-Soedan, Somalië en Eritrea. Nog dagelijks komen nieuwe vluchtelingen aan uit Eritrea. Ethiopië vangt ruim 60.000 Eritrese vluchtelingen op in het noorden.

Er bestaan nog steeds grote spanningen tussen beide landen. Het aanhoudende geweld in de grensregio tussen Soedan en Zuid-Soedan zorgt voor vluchtelingen in het westen van Ethiopië, bijna 65.000. Vanwege het conflict in Somalië in combinatie met de grote droogte in de Hoorn van Afrika hebben bijna 200.000 Somaliërs een veilig heenkomen in Ethiopië gezocht.

Hulpverlening

Een grote meerderheid van de vluchtelingen in Ethiopië komt uit Somalië. Zij verblijven in de kampen rond Jijiga in het oosten en Dolo Ado in het zuiden van het land. De combinatie van aanhoudend geweld en extreme droogte zorgde in 2011 voor een enorme stijging van het aantal vluchtelingen. Op het hoogtepunt van de crisis ging het om zo’n 23.000 nieuwe vluchtelingen per maand, voornamelijk vrouwen en kinderen.

Stichting Vluchteling is actief in het zuiden van Ethiopië, in de vluchtelingenkampen Bokolmayo, Melkadida en Kobe in de buurt van Dolo Ado. De focus van de hulp ligt op schoon drinkwater. Ook een deel van de opbrengst van de SHO-actie voor de Hoorn van Afrika werd hier besteed.