Centraal Afrikaanse Republiek

De CAR is een vergeten crisis. Steeds meer organisaties trekken zich terug uit het land. Hulporganisaties ter plekke ondervinden problemen om hulp te verlenen in gebieden waar onrust heerst. Stichting Vluchteling blijft zich inzetten voor de honderdduizenden Centraal Afrikaanse ontheemden.

vervolg-theme-image-back
.

In het kort

Het aanhoudende geweld heeft geleid tot een sterke stijging van het aantal ontheemden en vluchtelingen. 20 procent van de bevolking heeft haar huis en haard moeten verlaten. Sommigen verschuilen zich in het oerwoud in zelfgebouwde hutjes van bladeren en takken. Tijdens het regenseizoen lopen zij een vergroot risico op malaria, een ziekte die nog altijd de grootste doodsoorzaak is in CAR.

Inwoners: 4,6 miljoen
Oppervlakte: 623.000 km²
Hoofdstad: Bangui
Staatshoofd: Interim President Samba-Panza
Conflict: 2005 - heden
Vluchtelingen: 453.442 (december 2015)
Ontheemden: 369.500 (augustus 2015)

Conflict

De Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) werd in 1960 onafhankelijk waarna een machtsstrijd uitbrak en dictators elkaar afwisselden. President François Bozizé die via een staatsgreep aan de macht kwam in 2003, kampte al snel met twee rebellenbewegingen in het noodwesten en noordoosten van het land. Tussen 2005 en 2008 sloegen meer dan 300.000 mensen op de vlucht, ook naar buurlanden als Kameroen en Tsjaad. In 2008 werden vredesonderhandelingen gehouden die in 2009 leidde tot de vorming van een regering van nationale eenheid waarin de rebellenleiders waren vertegenwoordigd.

In 2011 is de overheid gestart met een ontwapening, demobilisatie en re-integratie programma voor voormalige strijders. Veel vluchtelingen en ontheemden keerden terug naar hun oorspronkelijke dorpen. In december 2012 nam de rebellenbeweging Seleka de wapens op, omdat ze van mening waren dat de regering eerdere compensatie afspraken voor gedemobiliseerde strijders niet nakwam. Dit leidde op 24 maart 2013 tot een staatsgreep, waarna president Michael Djotodia de macht overnam.

Sinds de staatsgreep zijn de spanningen alleen maar toegenomen. Human Rights Watch rapporteerde in september 2013 over de verwoesting van meer dan duizend huizen in de hoofdstad Bangui in de nasleep van de staatsgreep, als ook het opzettelijk uitmoorden van de bevolking.

De Verenigde Naties spreekt van de ergste crisis ooit in het straatarme land. Volgens de humanitaire hulp organisatie van de Europese Commissie, ECHO, staat de crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek nummer 1 op de lijst van vergeten crises wereldwijd. De crisis raakt bijna de gehele bevolking van dit straatarme land. 2,7 miljoen Centraal Afrikanen hebben humanitaire hulp nodig om te overleven. De overheid is niet in staat om de meest basale levensbehoeftes van de bevolking te leveren.

Onder druk van buurlanden stapte president Djotodia in januari 2014 op. Het aantreden van de interim president Catherine Samba-Panza op 20 januari 2014 leidde er niet toe dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen verminderden. De chaos in de Centraal Afrikaanse Republiek duurt voort.

Hulpverlening

Stichting Vluchteling verleent sinds 2007 samen met partnerorganisatie International Rescue Committee (IRC) hulp aan ontheemden in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). In 2012 is hulp verleend op het gebied van medische zorg, met speciale aandacht voor vrouwen en jonge kinderen. Het voorkomen en bestrijden van de gevolgen van ondervoeding maken een belangrijk onderdeel uit van de zorg aan ontheemden, teruggekeerde vluchtelingen en de lokale bevolking.

Eind 2012 vervolgde Stichting Vluchteling de hulpverlening aan ontheemden, waarbij ontheemden werden geholpen bij het opzetten van een klein bedrijfje door middel van training en financiering. Ook kunnen zij werkzaamheden voor de gemeenschap verrichten in ruil voor geld. Met dit geld kunnen zij investeren in voedsel, medische zorg en gereedschap. Door het oplaaiende geweld rondom de staatsgreep werd dit project beging 2013 noodgedwongen stilgelegd. Gelukkig kon het project in de zomer weer van start gaan en werd het vanwege het toegenomen aantal ontheemden tevens uitgebreid.