Burundi

Tienduizenden Burundezen zijn hun land ontvlucht door oplaaiend geweld. De vluchtelingen strijken neer in de buurlanden Tanzania, Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Het ontbreekt in de buurlanden aan adequate hulp, cholera dreigt.

vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Burundi is een klein land in Centraal-Afrika en met ruim 10 miljoen inwoners zeer dicht bevolkt. Het land behoort tot de armste landen ter wereld. In 2013 werd Burundi uitgeroepen tot ‘hungriest nation on earth’. De kindersterfte is extreem hoog in Burundi, slechts de helft van de kinderen gaat naar school en HIV/Aids is er doodsoorzaak nummer één.

Inwoners: 10,3 miljoen
Oppervlakte: 27.830 km2
Hoofdstad: Bujumbura
Staatshoofd: President Nkurunziza
Conflict: April 2015
Vluchtelingen: 232.315 (januari 2016)
Ontheemden: 79.200 (augustus 2015)

Conflict

Op 26 april maakte de sinds 2005 zittende president Pierre Nkunrunziza bekend dat hij bij de verkiezingen in juni 2015 voor een derde termijn wil gaan. Die mededeling leidde tot hevig protest en een mislukte staatsgreep.

Ruim 100.000 Burundezen zijn hun land ontvlucht door het oplaaiend geweld. De vluchtelingen streken neer in de buurlanden Tanzania, Rwanda en de Democratische Republiek Congo.

Hulpverlening

Vooral in Tanzania is de nood hoog. Daar trokken meer dan 70.000 vluchtelingen uit Burundi heen. Veel van hen voeren per gammel bootje over Lake Tanganyika naar Kagunga. Vele duizenden anderen wachten aan de oever van het meer om die oversteek te maken.

Kagunga is een geïsoleerd gebied aan het meer Tanganyika. Het maakt het lastig de vluchtelingen daar te voorzien van adequate hulp. Het gebrek aan schoon drinkwater, wc’s en tenten is nijpend. De toestroom vluchtelingen is enorm, het gebied kan dat absoluut niet aan. 

Het International Rescue Committee, partner van Stichting Vluchteling, is als één van de weinige hulporganisaties ter plekke om eerste hulp te verlenen. Het gaat dan vooral om medische zorg en de hygiëne. Er is grote vrees voor een uitbraak van cholera. 

Duizenden vluchtelingen vervolgen hun weg naar Kigoma, vanuit waar ze worden overgebracht naar het Nyarugusu vluchtelingenkamp, op vier uur rijden, waar al meer dan 64 duizend Congolese vluchtelingen worden opgevangen.

Door de acute nood van nu heeft Stichting Vluchteling besloten geld vrij te maken voor directe hulp ter plaatse. Binnenkort volgt meer informatie over de hulpverlening ter plekke.

In Burundi heeft Stichting Vluchteling zich t/m 2010 ingezet voor de duurzame terugkeer van vluchtelingen en ontheemden, waaronder het herstel van basisvoorzieningen.