Filter
Landen en Thema's
Landen
Thema's

In twee maanden tijd is het aantal cholerabesmettingen in Jemen opgelopen tot 200.000. Per dag komen daar nog eens 5.000 gevallen bij. Inmiddels zijn 1300 mensen aan de infectieziekte overleden, waaronder een kwart kinderen. De cholera-uitbraak is daarmee de grootste in de wereld, zo meldt de Verenigde Naties. Vandaag, 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Deze dag is in het leven geroepen om de situatie van vluchtelingen wereldwijd onder de aandacht te brengen. Een nieuw triest record van 65,6 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking.
De Nacht van de Vluchteling haalt een recordbedrag op van ruim 1,5 miljoen euro. Vanuit drie steden vertrokken om middernacht tegelijk zo´n 5.000 deelnemers voor de 40km lange sponsorloop. "Vanavond zeggen jullie tegen alle vluchtelingen: 'we zijn jullie niet vergeten'," sprak minister Lilianne Ploumen tijdens het startschot in Amsterdam.


Maandenlang hebben duizenden deelnemers zich warmgelopen, en eindelijk is het zo ver. Vandaag start de 8e editie van de Nacht van de Vluchteling! Vanuit drie steden vertrekken vanavond en vannacht zo'n 5.000 deelnemers voor hun sponsorloop van 10, 20 of 40 kilometer. Met elkaar hebben we nu al een recordbedrag opgehaald voor noodhulp aan vluchtelingen in crisisgebieden.

Met jouw donaties hebben we ontzettend veel bereikt het afgelopen jaar. We verleenden hulp in ruim 20 crisisgebieden. En bereikten bijna 1 miljoen vluchtelingen en ontheemden. We zijn trots op onze resultaten en presenteren een paar hoogtepunten uit ons jaarverslag van 2016.

Een overweldigend aantal deelnemers heeft zich ingeschreven voor de achtste editie van de Nacht van de Vluchteling. In totaal loopt dit jaar een recordaantal van 5.000 deelnemers voor noodhulp aan vluchtelingen. Daarmee zit de sponsorloop vol; de inschrijving is gesloten.

Nog zeker 200.000 mannen, vrouwen en kinderen zitten vast in het westelijk deel van de Iraakse stad Mosul. Ook de bewoners in het Syrische Raqqa zitten vast te midden van strijdende partijen. Het geweld van Islamitische Staat (IS) jegens de burgerbevolking kent in beide landen geen genade. Mannen, vrouwen en kinderen worden ingezet als menselijk schild. Mensen die vluchten worden vermoord. Stichting Vluchteling vreest voor de levens van onschuldige burgers. 

Mosul

Noodhulp verlenen door geld te geven: cashhulp. Een middel dat steeds vaker door hulporganisaties wordt ingezet. Tegelijkertijd levert het kritiek op. Want creëer je geen onveiligheid en wordt het geld wel goed besteed? Maar cashhulp werkt. Het is zelfs zó effectief, dat Stichting Vluchteling/IRC in 2020 een kwart van haar noodhulpbudget aan cashhulp wil besteden. 

Nooit eerder was de nood voor vluchtelingen zo groot als vandaag. Wereldwijd leven 65,3 miljoen mensen dag en nacht in een nachtmerrie. Het zijn mannen, vrouwen en kinderen die door oorlog en geweld, geen andere keuze hadden dan huis en haard achter zich laten. Voor deze mensen lopen duizenden mensen de Nacht van de Vluchteling en voor deze mensen zet Stichting Vluchteling zich dagelijks wereldwijd in. Help jij mee?

Wereldwijd zijn meer dan 30 miljoen mensen in eigen land op de vlucht. De verwachting is dat dit de komende jaren zal stijgen. Dit blijkt uit het Global Report 2017 van Internal Domestic Monitoring Centre (IDMC). Een overzicht van de belangrijkste conclusies.  

1 2 3 ... 68