Zorgsysteem in puin door oorlog in Syrië

Door het jarenlange conflict en een diepe economische crisis ligt de gezondheidszorg in Syrië in puin en is de toegang tot medische zorg voor miljoenen mensen beperkt. Elke dag geven onze medische teams medische consulten in de provincie Hama.

Syriërs hebben meer dan ooit behoefte aan humanitaire hulp. De inzet van onze drie mobiele medische teams in afgelegen gebieden in de provincie Hama zijn van grote waarde gebleken. Vooral voor chronisch zieken en kinderen. De samenwerking met onze partner Intersos is daarbij onmisbaar.

Sinds begin dit jaar heeft Stichting Vluchteling medische consulten gegeven en medicijnen uitgedeeld. Zodoende kregen 5.000 ontheemden toegang tot medische zorg en voorlichting. Onze mobiele medische teams bieden kindergeneeskundige zorg, basisgezondheidszorg en seksuele en reproductieve zorg.

Een half miljoen kinderen zijn ondervoed en steeds meer mensen lijden aan chronische aandoeningen waarvoor behandeling beperkt is.

In 2021 waren er grote uitbraken van opkomende ziekten als tuberculose, leishmaniose (zandmugziekte) en acute diarree. Daarbovenop is ook nog corona gekomen, die de situatie alleen maar erger heeft gemaakt. Door het wegvallen van medische voorzieningen, een tekort aan voedsel en drinkwater en een zwak medisch toezicht zullen steeds meer mensen omkomen door in principe vermijdbare of te behandelen ziekten en aandoeningen.

Stichting Vluchteling helpt

Sinds het begin van de burgeroorlog zetten wij alles op alles om Syrische vluchtelingen te helpen. We bieden humanitaire hulp in Syrië zelf en in omliggende landen.