03-08-2021

Ruim 80.000 mensen geholpen dankzij Giro555-actie

Op 4 augustus 2020 vaagde een verwoestende explosie een groot deel van Beiroet weg. Ruim 6.500 mensen raakten gewond, meer dan 300.000 mensen werden dakloos en er vielen 220 doden. De 11 samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 startten de Nationale Actie ‘Samen in actie voor Beiroet’. Meer dan 80.000 mensen hebben hulp ontvangen. Inmiddels is 74% van de opgehaalde 15 miljoen euro besteed.

Vandaag verschijnt het tussenrapport met de resultaten van de Nationale Actie. Het grootste deel van het geld is besteed aan levensonderhoud, onderdak en bescherming. Het overige deel van de actieopbrengst wordt nog tot de zomer van 2022 ingezet voor hulp in Beiroet. Stichting Vluchteling heeft haar deel van de opbrengst, namelijk € 1.346.343, tussen augustus 2020 en mei 2021 volledig besteed aan noodhulpverlening.

De hulp van Stichting Vluchteling
Samen met onze uitvoerende partner Intersos, stond Stichting Vluchteling in totaal bijna 28.000 mensen bij. Onze hulpverleners gaven psychologische eerste hulp, deelden hygiënepakketten uit en repareerden zwaar beschadigde huizen. Daarnaast gaven we financiële steun en juridische bijstand aan kwetsbare groepen. Kortom, aandacht voor het herstel van huizen én van vertrouwen in de toekomst: 

  • Onze focus lag met name op het herstel van huizen, beschadigd door de explosie. Stichting Vluchteling ondersteunde de herstelwerkzaamheden van 99 beschadigde huizen en gebouwen (waaronder 35 winkels, die inmiddels weer open zijn).

  • Daarnaast distribueerden we samen met onze partner Intersos 1.266 hygiënepakketten aan bijna 5.700 getroffen personen. Die pakketten bevatten onder andere zeep, toiletpapier en tandpasta. Ook gaven we juridische bijstand aan meer dan 1.700 mensen en psychologische eerste hulp aan bijna 3.400 mensen.

  • Stichting Vluchteling gaf iets meer dan 800 Libanezen, Syrische vluchtelingen en arbeidsmigranten in Beiroet financiële steun. Deze bestond uit een eenmalig of maandelijks bedrag per getroffen gezin. Dit bedrag werd gebruikt voor medische zorg, voedsel en huur of onderdak.

Voor meer resultaten en verhalen over de hulp zie het tussenrapport en de website van Giro555.