25-08-2021 | Afghanistan

Alles wat jij wil weten over onze noodhulp in Afghanistan

Sinds begin mei zijn ruim 550.000 Afghanen in eigen land op de vlucht geslagen als gevolg van het conflict tussen de (voormalige) Afghaanse regering en de Taliban. Inmiddels is een aantal van hen weer teruggekeerd naar huis, maar de noden blijven ongekend hoog. Wij zijn direct in actie gekomen. Onze teams draaien overuren om mensen in nood bij te staan. Wat is de status van onze hulp? Wat doen wij met jouw donatie? Hoe helpt jouw bijdrage? Daarop geven wij antwoord.

Onze hulpverlenende partners zijn momenteel ter plaatse in Afghanistan. We zijn actief in de provincies Kandahar en Zabul in het zuiden van Afghanistan.

Hier focussen we ons op medische zorg, herstellen we gezondheidsfaciliteiten en geven we voorlichting over de verspreiding van ziekten. Daarnaast richten we ons op de chaos in Kabul, waar we gevluchte gezinnen zullen ondersteunen met cashhulp. Dit is een snelle manier om mensen in nood van eerste levensbehoeften te voorzien. Ook kunnen mensen zo zelf bepalen wat ze het hardst nodig hebben.

Momenteel is onze partner in onderhandeling met de nieuwe regering, zodat we onze noodhulp in Kabul zo snel mogelijk kunnen hervatten. De situatie is zeer veranderlijk. We monitoren daarom heel frequent met onze partners wat we kunnen doen en wat de mensen het hardst nodig hebben. Jouw donatie maakt dit mogelijk.

Tot dusverre staan de Taliban toe dat hulporganisaties hun werk voortzetten. En zowel voor de (voormalige) Afghaanse regering als nu voor de Taliban, zal gelden dat hulporganisaties zich moeten registreren om hun werk te doen en ook de ‘overheden’ op de hoogte moeten houden van hun activiteiten.

Wij zijn als organisatie verantwoordelijk voor de besteding van de donaties aan noodhulp en houden daar toezicht op. Van elke gedoneerde euro komt 75% direct terecht bij mensen op de vlucht. Dat gebeurt onder toezicht. In 2020 alleen, konden meer dan 965.000 mensen in 23 landen rekenen op onze noodhulp. Hierover kan je meer lezen in ons jaarverslag.

We blijven de situatie dagelijks monitoren en onderhouden zeer frequent contact met onze partners ter plaatse.

Hulp helpt. Op dit moment helpen we al tienduizenden Afghanen met traumahulp en psychosociale zorg. We herstellen en repareren ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten maar ook proberen we corona te voorkomen via medische zorg en het herstellen van sanitaire voorzieningen. Ook werken onze teams hard aan de uitbreiding van de noodhulp, waaronder medische hulp en behandelingen tegen ondervoeding, want de noden blijven onverminderd hoog. Kom meer te weten hoe wij helpen.

Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn. We plaatsen dagelijks updates over de crisis en onze noodhulp!

Jouw gift redt levens

Wij komen direct in actie voor mensen op de vlucht. Duizenden Afghanen verkeren in grote angst en onzekerheid. Meer dan ooit is er een directe behoefte aan noodhulp, zoals voedsel en medicijnen. Met de steun van onze donateurs, helpen wij hen met noodhulp. Kom in actie. Doneer nu!