23-08-2021 | Afghanistan

Acute hulp voor Afghaanse ontheemden in nood

Nu de Taliban de macht hebben overgenomen en het onveilig is in Afghanistan, gaan huiveringwekkende beelden en verhalen de wereld rond. Sinds begin mei zijn ruim 550.000 Afghanen in eigen land op de vlucht geslagen als gevolg van het conflict tussen de (voormalige) Afghaanse regering en de Taliban en onveiligheid. De nood is hoog en de behoeften van vluchtende Afghanen groeien dagelijks, daarom is Stichting Vluchteling in actie gekomen.

Met steun van het Nederlandse publiek en donateurs van Stichting Vluchteling, zullen we, na de onderhandelingen, de komende zes maanden ontheemden in Kabul gaan helpen. Maandelijks ontvangen ze per familie een bedrag. Met dat geld kopen ze voedsel of medicijnen of betalen ze er de huur van. Stichting Vluchteling zal in Afghanistan twee soorten cash hulp gaan bieden:

  • Ontheemde Afghanen krijgen voor een periode van twee maanden een vrij te besteden bedrag. Met dat geld kopen ze bijvoorbeeld voedsel, medische hulp of spullen die ze nodig hebben. Het gaat hier om 100 huishoudens die elk 300 Euro ontvangen.

  • Ontheemde Afghanen moeten noodgedwongen op straat of in parken slapen. 700 huishoudens krijgen een bedrag voor een specifiek doel: onderdak. Met dit bedrag kunnen ze voor minimaal 3 maanden de huur betalen voor opvang bij zogeheten ‘host communities’.

Onze teams blijven ter plaatse!

Stichting Vluchteling is al enige tijd werkzaam in Afghanistan. Programma medewerker Jan Habraken: “Ondanks machtsovername door de Taliban en de grote onzekerheid voor de bevolking, met name voor de positie van vrouwen en meisjes, blijven we dat ook. Tot dusverre ziet het er naar uit dat de Taliban toestaan dat hulporganisaties hun werk, waaronder het verlenen van gezondheidszorg, voortzetten. In de huidige onzekere tijden stellen de hulporganisaties ook alles in het werk om de allerkwetsbaarste groepen te blijven bereiken.”

Onze overige hulp in Afghanistan

Onze teams zetten alles op alles zetten om medische zorg te verlenen, we doen dat samen met ons partner INTERSOS. Zo zorgen we in de provincie Kandahar voor traumahulp, medische zorg en psychosociale hulp. We herstellen en repareren ziekenhuizen en gezondheidsposten.

Ook doen we er alles aan om de verspreiding van corona te voorkomen. In de provincies Zabul en Kandahar geven we voorlichting, herstellen we sanitaire voorzieningen en installeren we handwaspunten. Ook bieden we medische zorg in verafgelegen gebieden.

We helpen hiermee tot eind mei 2022 in totaal bijna 35.000 mensen.

Help mee!

Wij komen direct in actie voor vluchtelingen in crisissituaties. Duizenden Afghanen verkeren in grote angst en onzekerheid. Meer dan ooit is er een directe behoefte aan noodhulp, zoals cash hulp, voedsel en medicijnen. Wij helpen mensen op de vlucht met noodhulp. Kom in actie. Doneer nu!