Afghanistan op rand van humanitaire crisis

Afghanistan lijdt enorm onder het escalerende geweld en steeds meer mensen slaan op de vlucht. Sinds begin dit jaar zijn nog eens 329.000 Afghanen op de vlucht geslagen, voornamelijk door geweld en onveiligheid. De VN waarschuwt voor een dreigende humanitaire crisis. Stichting Vluchteling biedt met twee noodhulpprojecten hulp in de zuidelijke provincies Kandahar en Zabul.

Menselijk leed

Afghanistan krijgt al jaren humanitaire hulp, omdat de regering er niet in slaagt te zorgen voor goede basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, elektriciteit, veilige wegen en onderwijs. Dit vanwege het intensieve conflict met verzetsgroepen en daaruit voortvloeiende onveiligheid voor de bevolking.

Als gevolg van de aanhoudende droogte en het escalerend conflict, corona en toenemende armoede zijn 18 miljoen Afghanen afhankelijk van humanitaire hulp. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

“Een derde van de Afghanen lijdt aan acute ondervoeding, terwijl de helft van de bevolking in humanitaire nood verkeert”
Ramiz Alakbarov, VN.

Momenteel zijn 3,5 miljoen Afghanen binnen hun eigen land op de vlucht geslagen en nog eens 2,6 miljoen Afghanen zijn hun land ontvlucht. Iran en Pakistan bieden onderdak aan bijna 90% van alle Afghaanse vluchtelingen – twee miljoen in totaal.

Onze hulp in Afghanistan

Om de oorlog te overleven en verder te kunnen kijken dan de dag van morgen, helpt Stichting Vluchteling ter plaatse met traumahulp, medische zorg en psychosociale hulp. We herstellen en repareren ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten maar ook proberen we corona te voorkomen via medische zorg en het herstellen van sanitaire voorzieningen. We helpen hiermee in totaal bijna 34.000 mensen.