24-03-2021 | Bangladesh, Myanmar

Tienduizenden vluchtelingen dakloos na enorme brand in vluchtelingenkamp Cox’s Bazar

Op 22 maart brak een enorme brand uit in Kutapalong-Balukhali vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar. In het kamp in Bangladesh verblijven ongeveer 900.000 Rohingya’s. Volgens de VN zijn er zeker 15 doden en vele honderden gewonden en vermisten. Tienduizenden vluchtelingen zijn dakloos.

“Dit is de tweede brand in Cox’s Bazar dit jaar en de gevolgen zijn verschrikkelijk. In de totale paniek zijn veel gezinnen van het ene op het andere moment van elkaar gescheiden. Mensen renden in het wilde weg. Kinderen huilden om hun ouders.”, aldus Jan Habraken, programmamedewerker Azië bij Stichting Vluchteling. De onderkomens in het vluchtelingenkamp zijn gemaakt van dun materiaal, wat heeft gezorgd voor een razendsnelle verspreiding van het vuur. Het is nog niet duidelijk hoeveel onderkomens vernietigd zijn en wat de volledige impact is van de brand.

Rohingya’s in Bangladesh

De Rohingya is een bevolkingsgroep uit buurland Myanmar, te weten Rakhine state in het noordwesten, die in hun eigen land niet als staatsburger wordt erkend. Een grootschalige militaire aanval en zuiveringscampagne van het Myanmarese leger en veiligheidsdiensten op burgers zorgden er vanaf 25 augustus 2017 voor dat honderdduizenden Rohingya zijn gevlucht naar Bangladesh, waar zij opvang vonden in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar. De omstandigheden in het overvolle en onhygiënische vluchtelingenkamp zijn erbarmelijk en verslechteren door corona in rap tempo.

Vanaf de start van de vluchtelingencrisis in 2017 tot eind 2019 was Stichting Vluchteling met traumahulp en medische zorg actief in Cox’s Bazar. Stichting Vluchteling houdt de actuele situatie in Bangladesh nauwlettend in de gaten. We staan klaar om hulp te bieden.

Jouw hulp redt levens

Steun met een eenmalige gift. Met je donatie draag je bij aan o.a. noodhulp voor mensen uit het vluchtelingenkamp Cox's Bazar na de verwoestende brand. Samen maken we het verschil. Help jij mee? Doneer nu!