26-03-2021 | Bangladesh, Myanmar

Stichting Vluchteling stelt kwart miljoen euro beschikbaar na brand Rohingya-kamp Bangladesh

Op 22 maart heeft in vluchtelingenkamp Kutapalong Balukhali in Cox’s Bazar, Bangladesh, een hevige brand gewoed. Meer dan 45.000 Rohingya zijn dakloos geworden. Zeker vijftien mensen zijn overleden en vele honderden zijn gewond en vermist. Stichting Vluchteling stelt uit haar noodhulpreserves per direct een kwart miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan vluchtelingen die zijn getroffen door de brand.
“De Rohingya krijgen opnieuw een vreselijke klap te verwerken. Ze hebben Myanmar moeten ontvluchten en nu zijn velen van hen opnieuw alles kwijt. Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze was van een ongekende omvang. Het is een afschuwelijke ramp.”
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

Naast de humanitaire tol, heeft de brand de infrastructuur van het kamp grotendeels verwoest. ’s Nachts is er geen verlichting meer, wat het risico op gendergerelateerd geweld vergroot. Vele kinderen zijn op zoek naar hun ouders. Andersom melden moeders en vaders hun vermiste kinderen. Het gebrek aan tijdelijke opvang is schrijnend waardoor duizenden mensen genoodzaakt zijn op straat te slapen. De bewoners van het kamp lopen enorme gezondheidsgevaren door het vele brandafval.

Onze collega’s van International Rescue Committee, partner van Stichting Vluchteling, evalueren ter plekke de grootste noden. We bereiden ons voor op een omvangrijke noodhulpoperatie. In eerste instantie dragen we bij aan noodopvang, bescherming van vrouwen en kinderen, psychosociale- en medische zorg en cash hulp voor slachtoffers van de brand.

Hulp voor 12.750 slachtoffers
Het gaat o.a. om noodopvang en psychologische en psychosociale zorg voor kinderen van honderd getroffen gezinnen. Verder ontvangen 1.500 vrouwen hulppakketten en herstellen we de lampen en straatverlichting in delen van het kamp. Ook helpen we bij de wederopbouw van de door brand verwoeste gezondheidszorgfaciliteiten en verstrekken we hulpmiddelen en training (bijv. voor de verzorging van brandwonden) voor het mobiele medisch team. Tenslotte cash noodhulp voor 150 gezinnen van host communities die door de brand getroffen zijn, omdat hun huizen vlak naast de getroffen kampsecties lagen.

Rohingya
De Rohingya, een bevolkingsgroep uit de Rakhine staat in het noordwesten van Myanmar, zijn in 2017 hun land ontvlucht om aan vervolging en geweld te ontsnappen. Een grootschalige militaire aanval, zuiveringscampagne van het Myanmarese leger en veiligheidsdiensten op burgers, zorgden ervoor dat honderdduizenden Rohingya noodgedwongen naar buurland Bangladesh vluchtten. De Rohingya lopen een aanzienlijk risico om slachtoffer te worden van genocide, stelt het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

Jouw hulp redt levens!
Meer noodhulp is hard nodig. Kom vandaag nog in actie voor de vluchtelingen in Cox’s Bazar, Bangladesh. Steun met die eenmalige gift. Samen maken wij het verschil. Help jij mee?