Oplaaiend geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek

De Centraal-Afrikaanse Republiek is al meer dan acht jaar verwikkeld in een burgeroorlog. Maar liefst 2,8 miljoen van de 4,9 miljoen inwoners zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Ruim 200.000 mensen zijn recent op de vlucht geslagen in eigen land of naar buurlanden. Voor veel vluchtelingen dreigen water- en voedseltekorten. En is er het gevaar van corona en andere infectieziekten. De VN spreekt van een ‘door de wereld vergeten crisis’.

Honderdduizenden Centraal-Afrikanen op de vlucht geslagen

Sinds de verkiezingen in december 2020 is het erg onrustig in de Centraal Afrikaanse Republiek. De noodtoestand is in het land afgekondigd. Volgens schattingen van de VN hebben in korte tijd naar schatting 115.000 Centraal-Afrikanen hun toevlucht elders in eigen land gezocht, 100.000 mensen zijn de grens naar buurlanden overgestoken (met name naar DR Congo). Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen over de snel verslechterende humanitaire situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

“Onze hulp staat onder grote druk. Als gevolg van het hernieuwde geweld hebben veel hulporganisaties waaronder onze uitvoerende partners IRC en Intersos, hun activiteiten tijdelijk moeten opschorten. Inmiddels is een hulptransport over de aanvoerroute uit Kameroen naar de hoofdstad van de CAR weer aangekomen.”
Jan Habraken, Programmamedewerker Stichting Vluchteling

Onze hulp in de CAR

Stichting Vluchteling is sinds 2006 actief in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vanaf 2012 maken we ons sterk voor de gezondheid, bescherming en het economisch welzijn van ontheemden, teruggekeerde vluchtelingen en de lokale bevolking. Onze hulp omvat momenteel het verlenen van medische zorg, het verbeteren van bescherming en het bieden van economische hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen. Daarnaast helpen we de water- en sanitaire voorzieningen in vier ontheemdenkampen te verbeteren.

We voeren onze projecten uit in de noordwestelijke prefectuur Ouham Pende en in de centraal-noordelijke prefecturen van Ouham en Nana-Gribizi.