06-10-2021 | Afghanistan

Acute hulp voor Afghaanse ontheemden in nood

Nu de Taliban de macht hebben overgenomen en het onveilig is in Afghanistan, gaan huiveringwekkende beelden en verhalen de wereld rond. Sinds begin dit jaar zijn ruim 650.000 Afghanen op de vlucht geslagen; de meeste in eigen land en het merendeel vrouwen en kinderen.

Met steun van het Nederlandse publiek en donateurs van Stichting Vluchteling, helpen we de komende maanden in totaal bijna 40.000 ontheemden. In Kabul helpen we bijvoorbeeld met cash noodhulp. Maandelijks ontvangen 5.600 ontheemden geld waarmee ze zelf onderdak, medicijnen of eten kunnen kopen.

Soorten cash hulp:

  • Ontheemde Afghanen krijgen voor een periode van twee maanden een vrij te besteden bedrag. Met dat geld kopen ze bijvoorbeeld voedsel, medische hulp of spullen die ze het hardst nodig hebben. Het gaat om 100 huishoudens die elk 300 Euro ontvangen.

  • Ontheemde Afghanen moeten noodgedwongen op straat of in parken slapen. 700 huishoudens krijgen daarom een bedrag voor een specifiek doel: onderdak. Met dit bedrag kunnen ze voor minimaal 3 maanden de huur betalen voor opvang bij zogeheten ‘gastgemeenschappen’.

Onze teams blijven ter plaatse

“Tot dusverre ziet het er naar uit dat de Taliban toestaan dat hulporganisaties hun werk, waaronder het verlenen van gezondheidszorg, voortzetten. In de huidige onzekere tijden stellen de hulporganisaties ook alles in het werk om de meest kwetsbare groepen te blijven bereiken.”
Jan Habraken, Programmamedewerker Stichting Vluchteling

Onze overige hulp in Afghanistan

Stichting Vluchteling is al lange tijd werkzaam in Afghanistan. Momenteel zetten onze teams ook alles op alles om medische zorg te verlenen. We doen dat samen met ons partner Intersos. Zo zorgen we in de provincie Kandahar voor traumahulp, medische zorg en psychosociale hulp. We herstellen en repareren ziekenhuizen en gezondheidsposten.

Ook doen we er alles aan om de verspreiding van corona te voorkomen. In de provincies Zabul en Kandahar geven we voorlichting, herstellen we sanitaire voorzieningen en installeren we handenwaspunten. Ook bieden we medische zorg in afgelegen gebieden.

We helpen hiermee tot eind mei 2022 in totaal bijna 35.000 mensen.

Help mee!

Wij komen direct in actie voor vluchtelingen in crisissituaties. Duizenden Afghanen verkeren in grote angst en onzekerheid. Meer dan ooit is er een directe behoefte aan noodhulp, zoals cash hulp, voedsel en medicijnen. Wij helpen mensen op de vlucht met noodhulp. Kom in actie. Doneer nu!