28-09-2020 | Griekenland

Webcast 1 oktober: De crisis op Lesbos

Gezien de actuele en zorgwekkende ontwikkelingen op het Griekse eiland Lesbos verplaatsen we onze geplande webcast over Jemen naar later dit jaar. Op donderdag 1 oktober geven we je in onze webcast graag een update over de huidige situatie voor vluchtelingen.

Wat komt er aan bod?

In de webcast ‘Psychisch welzijn in het nieuwe vluchtelingenkamp Moria op Lesbos’ wordt allereerst een overzicht van de context gegeven; hoe ziet de leefsituatie van gevluchte mensen in het nieuwe kamp Moria eruit en welke invloed hebben ze op het psychisch welzijn van de inwoners van het kamp. Verder worden de veel geziene klachten besproken, evenals de ondersteuning die Stichting Vluchteling hier biedt en de inhoudelijke uitdagingen in dit werk.

Wat is er aan de hand?

Het vluchtelingenkamp is ontstaan toen duizenden mensen in 2013 op de vlucht sloegen voor de burgeroorlog in Syrië en de strijd in Afghanistan tussen de Taliban en de VS. Tegenwoordig komen de meeste vluchtelingen op Lesbos uit Afghanistan, Syrië en Congo. Moria werd aangewezen als een zogenoemde hotspot, waar vluchtelingen een asielzoekersprocedure kunnen starten voordat ze eventueel door mogen reizen naar het Europese vasteland. In de praktijk zitten vluchtelingen al jarenlang vast op de Griekse eilanden en zijn hun levensomstandigheden erbarmelijk. Andere hotspots zijn te vinden op Samos, Chios, Leros en Kos.

Aanmelden

Iedereen met een computer, tablet of smartphone kan deelnemen aan deze webcast, gewoon vanuit je eigen woonkamer of tijdens je lunchpauze. Heb je interesse? Terwijl jij een broodje eet, praten wij je in 40 minuten bij.

Zorg dat je erbij bent op donderdag 1 oktober van 12.30 – 13.10 uur. In de chat beantwoorden we vragen van de deelnemers.

Kijk hier live mee!