09-09-2020 | Griekenland

Vluchtelingenkamp Moria grotendeels verwoest door brand

In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is gisteravond een zeer hevige brand uitgebroken. Het kamp is nagenoeg geheel verwoest. De vluchtelingen in het kamp zijn inmiddels geëvacueerd. Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen om de getroffen bewoners van het kamp.

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. Vluchtelingen zitten veelal langs wegen rond het kamp. Honderden van hen probeerden naar de havenplaats Mytilene te vluchten, maar werden tegengehouden door de Griekse politie. "De omstandigheden waren voor de brand al waanzinnig slecht op Moria, maar nu is er helemaal niets meer. De vluchtelingen kunnen nergens naar toe en hebben helemaal niks meer. Er moet dringend een oplossing komen. Ontzettend verdrietig, er zijn alleen maar verliezers". aldus directeur Tineke Ceelen. In Moria wonen 13.000 mensen, terwijl er plaats is voor zo'n 3.000. Omdat het kamp zo overbevolkt is, is er een groot gebrek aan sanitaire voorzieningen, hygiëne en medische zorg.

“Een lang aangekondigde tragedie. Het moreel faillissement van Europa. Arme, arme mensen: vluchtelingen én eilandbewoners.”
Tineke Ceelen

Onze hulp ter plekke
Sinds 2015 biedt Stichting Vluchteling hulp in Griekenland. Met psychosociale zorg voor vluchtelingen met trauma’s. Met juridische bijstand en hygiëne hulp aan vluchtelingen. We zijn met onze partner ter plekke in gesprek hoe we na deze verwoestende brand kunnen helpen.

500 alleenstaande kinderen 
VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling roepen het kabinet al langer op om 500 alleenstaande kinderen uit de Griekse eilanden op te nemen. De rampzalige brand die kamp Moria nu heeft verwoest geven geen tijd meer om nog langer te discussiëren.