Stichting Vluchteling helpt ontheemden en vluchtelingen in Afghanistan

In Afghanistan wisselen oorlogen en conflicten elkaar al decennialang af. Het is het meest gevaarlijke land ter wereld. In 2019 heeft een alliantie van Nederlandse hulporganisaties (Dutch Relief Alliance), waaronder Stichting Vluchteling, Afghanen geholpen aan huisvesting, cashhulp, voedselzekerheid en schoon drinkwater. Die hulp was hard nodig.

Bijna 3 miljoen ontheemden
Diverse conflicten in het land hebben al gezorgd voor 2,9 miljoen ontheemden, mensen die huis en haard hebben moeten verlaten, op zoek naar veiligheid. Soms raakt hun situatie nog verder verslechterd door natuurrampen, zoals plotselinge overstromingen en droogte.

Ook kent het land een hoog aantal terugkerende vluchtelingen, die vaak jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden in kampen hebben doorgebracht. Vanwege spanningen met de buurlanden, worden vluchtelingen de grens over gestuurd, terug naar het gevaarlijke Afghanistan. Het aantal terugkerende Afghaanse vluchtelingen is in 2020 opnieuw hoog, tot nu toe keerden 527.000 vluchtelingen uit met name Iran terug naar hun land.

Stichting Vluchteling biedt hulp
Om de oorlog te overleven en verder te kunnen kijken dan de dag van morgen, krijgen vluchtelingen met steun van Stichting Vluchteling onderdak, cash hulp, veilig drinkwater en toegang tot sanitaire voorzieningen. Het gaat hier om hulp aan ontheemden op de vlucht voor natuurgeweld en conflict. En hulp aan terugkerende vluchtelingen uit Pakistan en Iran. Met dit project heeft Stichting Vluchteling in 2019 18.049 mensen geholpen in de provincie Nangarhar, in het oosten van Afghanistan.

Een greep uit de resultaten:

  • Meer dan 1.000 gezinnen ontvangen cash-hulp voor de eerste levensbehoeften;
  • In totaal hebben 355 gezinnen onderdak gekregen;
  • 7 scholen hebben weer toegang tot schoon drinkwater;
  • 9.500 schoolkinderen hebben goede sanitaire voorzieningen en krijgen hygiëne voorlichting.
Dit project wordt, via de Dutch Relief Alliance, gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.