15-09-2020

De huidige situatie op Lesbos

Stichting Vluchteling vindt dat de 12.000 vluchtelingen die op dit moment vastzitten op het Griekse eiland Lesbos, zo snel mogelijk naar het Griekse vasteland gebracht moeten worden of herenigd met hun families in andere Europese landen wanneer hun asielaanvraag is goedgekeurd. Hen opnieuw vasthouden in een kamp op het eiland vinden wij onaanvaardbaar.

Stichting Vluchteling biedt, via haar partners, noodhulp aan de meest kwetsbare vluchtelingen op Lesbos. Deze noodhulp bestaat momenteel uit het uitdelen van water, voedsel en hygiëne pakketten. Daarnaast wordt psychosociale zorg verleend. We richten ons bij het bieden van onze noodhulp op de meest kwetsbaren en die bevinden zich nu grotendeels in het nieuwe kamp. Op geen enkele manier draagt Stichting Vluchteling bij aan de bouw van het kamp of het versterken van de infrastructuur.

Vanzelfsprekend volgen we de situatie op de voet en stellen we ons standpunt bij wanneer de omstandigheden daarom vragen.

(headerfoto: Martina Martelloni)