22-09-2020 | Griekenland

Lesbos: hulp voor 2.300 vluchtelingen in volle gang

Op 9 september is kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos volledig afgebrand. De vraag naar noodhulp is enorm. Daarom heeft Stichting Vluchteling per direct 250.000 euro ter beschikking gesteld. Hiermee kunnen we in totaal 2.300 vluchtelingen helpen.

Hulp is keihard nodig

De brand zorgde ervoor dat 12.000 vluchtelingen op het eiland in één klap dakloos werden. De inwoners werden gedwongen te vluchten. Ze sliepen op straat in een afgesloten gebied met beperkte toegang tot voedsel, schoon drinkwater, medische zorg en bescherming. Inmiddels zijn de meeste vluchtelingen verhuisd naar een nieuw kamp.

Hoe helpt Stichting Vluchteling

Samen met onze internationale partner Intersos zijn we direct na de brand in actie gekomen. Onze noodhulp begon met het uitdelen van voedsel en schoon drinkwater in het gebied waar de vluchtelingen vast hebben gezeten. Inmiddels is onze noodhulp uitgebreid naar het nieuwe kamp. Daar delen we ook de hygiëne pakketten uit. Ook zien we dat mensen die al getraumatiseerd zijn, nu opnieuw problemen krijgen. We bieden psychische en juridische ondersteuning.

Wij zorgen voor:

  • Eten voor 1.000 vluchtelingen. We delen voedsel uit aan 300 vrouwen en 700 kinderen, producten met een hoge voedingswaarde. Denk aan proteïne repen, gedroogd fruit, biscuits en multivitamine sap.
  • Hygiëne pakketten, zodat 2.000 vluchtelingen gezond kunnen blijven en zich kunnen beschermen tegen het corona virus, dat zich al verspreidde door het kamp. In deze pakketten zitten gezichtsmaskers, ondergoed, maandverband, handgel, zoutwaterzeep en schoonmaakdoekjes.
  • Beschermen van 300 kwetsbare vrouwen tegen seksueel geweld in het nieuwe kamp.

(Foto's: Martina Martelloni)

Hulp blijft keihard nodig

Ook jij kunt iets betekenen voor de slachtoffers van de brand in kamp Moria op Lesbos. Help mee en doneer op NL48 INGB 0000 000999 of via de button hieronder.