Hoofdfoto
05-08-2020 | Somalië

Somalische moeders vechten tegen honger

Somalië is één van de armste landen ter wereld. Een land waar geweld orde van de dag is. En waar natuurrampen steeds vaker voorkomen. Dit zijn alles behalve ideale omstandigheden om een kind in te laten opgroeien. Deze moeders hebben geen keus en vechten om zichzelf en de kinderen in leven te houden.

Hamdi Sheikh Mukhtar (40)


Kellie Ryan/IRC

Dit is Hamdi Sheikh Mukhtar. Ze is gevlucht vanwege de droogte in Buur-Heled, een kleine stadje op het platteland. Hamdi en haar familie wonen in een kamp voor mensen die door geweld, droogte en hongersnood ontheemd zijn geraakt. Zelf wast Hamdi kleding om geld te verdienen, haar man verzamelt stokken. Net genoeg om twee maaltijden per dag te betalen.

"We hebben drie jaar honger geleden. We hadden geen putten, alle rivieren droogden op. Ik hoop op een betere toekomst, dat mijn kinderen kunnen opgroeien zonder zorgen."

Deko Rable Rage (25)


Kellie Ryan/IRC

Deko en haar gezin raakten ontheemd in 2009. Ze zijn gevlucht voor de gevechten tussen het Somalische leger en gewapende groepen. Haar man kan niet werken, daardoor is het gezin afhankelijk van het kleine hennabedrijf dat Deko runt. Ondanks alle ellende blijft Deko positief en doet ze haar best om een goede moeder te zijn.

"Ik heb onvoorwaardelijke liefde voor mijn kinderen. Ik heb geen geld om speelgoed te kopen voor ze, maar maak altijd tijd om met ze te spelen. Mijn droom is dat ze een opleiding kunnen volgen en dokter worden. Gezondheid is het allerbelangrijkste."

Isho Sidow Mohamed (32)

Isho Sidow Mohamed heeft een kind verloren aan de honger. Het gevolg van niets te eten of te drinken hebben. Haar gezin heeft te maken met schaarste, meestal wordt er maar één maaltijd per dag gegeten, twee als ze geluk hebben. Onderwijs voor haar kinderen kan Isho zich niet veroorloven. Ze kan alleen hopen dat daar ooit verandering in komt.

"Ik motiveer mezelf altijd. Ik heb misschien niet veel te geven, maar ik geef mijn kinderen de liefde die ze nodig hebben. Toen we helemaal niets te eten hadden, dat waren de ergste dagen van mijn leven."

Meymun Mohamed Osman (18)

Kellie Ryan/IRC

Meymun Mohamed Osman was pas 14 toen ze haar geboorteplaats ontvluchtte om aan het geweld te ontsnappen. Ze is nu 18, moeder van twee kinderen en vastbesloten om haar kinderen een beter leven te geven. Makkelijk is dat niet, het gezin overleeft op mais. De kinderen kunnen naar school, maar dat is alles behalve veilig.

"Ik wil ze alles geven. Ik wil dat ze speels en vrolijk zijn. De grootste angst die we nu hebben, is dat als we de kinderen naar school sturen, ze worden ontvoerd. Onlangs werd het kind van mijn buren ontvoerd."

Foto credits: Kellie Ryan/IRC

De hele zomer lang besteden we aandacht aan 7 vergeten crises. Deze week staat Somalië  centraal. Wil je meer weten over de situatie in dit land? Klik dan  hier .