19-08-2020 | Bescherming | Congo

Nobelprijswinnaar Dr. Denis Mukwege opnieuw ernstig bedreigd

Nobelprijswinnaar Dokter Denis Mukwege, gynaecoloog in de Democratische Republiek Congo, wordt opnieuw op een zeer zorgwekkende en ernstige manier geïntimideerd en bedreigd. De bedreigingen komen juist op het moment dat vredesmissie Monusco de bescherming van de arts en zijn ziekenhuis moest staken.

Aanleiding
Een paar weken geleden werd het Oost-Congolese dorp Kipupu overvallen. Huizen werden in brand gestoken, vee gestolen en vrouwen verkracht. De lichamen van 15 dorpelingen werden gevonden, vermoord. Nog minstens 200 mensen zijn spoorloos, zij zijn ontvoerd en tot slaaf gemaakt, of ook om het leven gebracht. Dr. Denis Mukwege sprak direct publiekelijk zijn afschuw uit over deze misdaden. Hij riep, zoals al zo vaak eerder op tot de implementatie van de aanbevelingen in het ‘Mapping Report’; een onderzoek van de VN naar de slachtpartijen en verkrachtingen in de Democratische Republiek Congo. Dit ‘Mapping Report’ dringt erop aan een einde te maken aan de straffeloosheid van de mensen die leiding hebben gegeven aan de misdaden in Congo en hen voor een rechter te brengen.

Dringende oproep Stichting Vluchteling
Dr. Mukwege en zijn familie betalen een hoge prijs voor hun roep om gerechtigheid voor de verminkte en verkrachte vrouwen van Congo.

In de Volkskrant bepleit directeur Tineke Ceelen: “Het minste dat wij kunnen doen is hem in zijn eenzame strijd onvoorwaardelijk steunen. Wij vragen de Verenigde Naties met klem álles te doen om Dr. Mukwege, zijn familie en zijn Panzi ziekenhuis te beveiligen. Wij vragen de Nederlandse overheid alles in het werk te stellen om de Verenigde Naties ervan te overtuigen dat de beveiliging van Dr. Mukwege prioriteit heeft en dringend noodzakelijk is.” 

The letter can also be read in English.

Als Congo zijn dappere dokter verliest, verliest het zijn laatste hoop.
Directeur Tineke Ceelen

Onderscheidingen en bedreigingen
Dr. Mukwege heeft voor zijn werk al vele onderscheidingen mogen ontvangen. Na het winnen van de Van Heuven Goedhart Penning en de Right Livelihood Award, zijn benoeming tot Afrikaan van het jaar 2011, de prestigieuze Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, ontvangt hij in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede. De roem kent helaas ook een keerzijde. In 2012 werd er een aanslag op het leven Dr. Mukwege gepleegd. Dr. Mukwege werd beschoten maar bleef ongedeerd. Opnieuw ontvangt de dokter nu doodsbedreigingen aan zijn adres.

Onze hulp
Stichting Vluchteling ondersteunt sinds 2010 het werk van Dr. Denis Mukwege. Voornamelijk met de financiering van medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in de provincie Zuid-Kivu.