12-08-2020 | Libanon

Giro555: Nationale Actiedag op 14 augustus

Op vrijdag 14 augustus is er vanuit Giro555 een Nationale Actiedag voor de slachtoffers in Beiroet. De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen de hele dag steun voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de alles verwoestende explosie.

Tot nu toe is er al een bedrag van €2,2 miljoen euro opgehaald. Tijdens de Nationale Actiedag zal er een Giro555-'collectebus door het land rijden om geld op te halen en actievoerders in beeld te brengen. De NPO, RTL, Talpa Network en Facebook zorgen ervoor dat je niks hoeft te missen.

Verslag via livestream en op op radio en tv

Vanwege de corona maatregelen zal de actiedag een ander karakter hebben dan voorgaande edities. De actiedag is de hele dag te volgen via een livestream die onder meer te volgen is via Facebook. In het actiecentrum zullen BN’ers, hulpverleners, de Giro555-actievoorzitter en anderen aanwezig zijn. Er zullen verschillende optredens worden gegeven door Libanese en Nederlandse artiesten. Een klein aantal BN'ers bemenst het bel-panel in het actiecentrum. Het actiecentrum is vanwege de corona maatregelen helaas niet toegankelijk voor het publiek.

De ontwikkelingen in het actiecentrum zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ook op radio en tv. De extra tv-uitzending Op1 Beiroet, op 19.00 uur op NPO1, staat vrijdag geheel in het teken van de actiedag. De voorlopige eindstand van de actiedag wordt bekendgemaakt rond 23.00 uur tijdens de reguliere uitzending van Op1. Op NPO Radio1 doet de NOS de hele dag verslag. presentator Henkjan Smits doet voor NPO Radio 2, 4 en 5 gedurende de dag live verslag vanuit het actiecentrum. En ook NPO 3FM doet de hele dag verslag.

Hulp is keihard nodig

De ramp heeft sinds de dag van de explosie tenminste 154 mensen het leven gekost, meer dan 5.000 mensen zijn gewond en er raakten 300.000 mensen dakloos. Onder hen raakten 124 vluchtelingen gewond en overleden er tot nu toe ten minste 34 vluchtelingen. Er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. De samenwerkende hulporganisaties bieden slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig.

Geef nu button

Giro555 voor Beiroet

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.