23-07-2020 | Gezondheid | Jemen

Jemen: grootste humanitaire crisis ter wereld

In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. In het land woedt al vijf jaar een vreselijke burgeroorlog. Ruim 3 miljoen mensen sloegen op de vlucht voor armoede en conflict. Maar liefst 80% van de bevolking is afhankelijk van hulp. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes als cholera en corona verspreiden zich snel door een tekort aan medische voorzieningen.

Medische noodhulp

In de provincies Lahj en Aden bieden we in samenwerking met onze internationale partner IRC levensreddende medische zorg aan, in totaal helpen we 26.064 mensen. Onze mobiele medische teams zijn actief in afgelegen gebieden. Met speciale aandacht voor pasgeborenen en kinderen. Ook geven we medische voorlichting en zorgen voor informatie over hygiëne.

Daarnaast ondersteunen we vijf gezondheidscentra in het Al Bareiqa district. Hier behandelen we pasgeborenen en kinderen. We zorgen voor vaccinaties en behandelen chronisch zieken. Ook is er aandacht voor seksueel overdraagbare ziekten. We zorgen dat medicijnen en medische materialen aanwezig zijn.

De strijd tegen corona

Omdat ook in Jemen het coronavirus momenteel om zich heen grijpt, zijn we in samenwerking met onze internationale partner Intersos in actie gekomen. We doen er alles aan om de verspreiding van het virus in de provincies Hajja, Ibb en Lahj te voorkomen.

In totaal ondersteunen we 11 gezondheidscentra die zorgen voor het screenen en doorverwijzen van patiënten. We doen er alles aan om mogelijke corona patiënten zo vroeg mogelijk op te sporen. Daarnaast geven we voorlichting en zorgen ervoor dat ook de reguliere zorg beschikbaar blijft. In totaal helpen we 39.126 mensen.

Hulp is keihard nodig

Mensen in Jemen worden dagelijks geconfronteerd met oorlog, honger en ziekten. De omstandigheden zijn zwaar, maar samen kunnen we het verschil maken. Steun met een eenmalige gift. Help je mee?