04-06-2020 | Bescherming | Griekenland

Petitie voor vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen

Vandaag lanceren Stichting Vluchteling, Defence for Children en VluchtelingenWerk Nederland de petitie 500kinderen.nl. Hiermee kan iedereen in Nederland het kabinet oproepen alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen.

In Griekenland verblijven ongeveer 5.000 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Het gaat om alleenstaande kinderen die op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en geweld. Dit maakt hen extreem kwetsbaar en afhankelijk, waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor mensenhandelaren. Zo lopen deze kinderen het risico misbruikt, verkracht en verhandeld te worden. Vaak komen kinderen niet in een procedure terecht, omdat ze niet weten hoe dit werkt of omdat er lange wachttijden zijn.

Griekse roep om hulp
Alleenstaand betekent dat ze zonder ouder of voogd op de vlucht zijn. Sommigen van hen zijn wees of zijn hun ouders op de vlucht uit het oog verloren. De kinderen verblijven alleen in Griekse kampen of zwerven rond op straat. Griekenland vroeg in oktober 2019 andere Europese landen om hulp voor het opvangen van 2.500 van hen, inmiddels hebben 11 Europese landen hebben daar gehoor aan gegeven.

Met de lancering van de petitie willen we iedereen de kans geven om zich uit te spreken voor de opvang van deze kinderen in Nederland.

Teken nu de petitie
Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children: "De mensonterende omstandigheden waarin deze kinderen leven, vragen nu om actie en niet om een lange termijn oplossing waar ze maanden of jaren op moeten wachten.” 

Help ook mee om kinderen die alleen op de vlucht zijn uit de Griekse kampen in Nederland op te laten vangen. Zij leven onder erbarmelijke omstandigheden en mogen niet aan hun lot worden overgelaten! Ga naar onze speciale actiepagina en teken nu de petitie.