21-06-2020

Nacht van de Vluchteling brengt 250.000 euro op

De Nacht van de Vluchteling was dit jaar anders dan anders. Waar in de afgelopen jaren duizenden deelnemers in het holst van de nacht wandelden om aandacht en geld te vragen voor het lot van vluchtelingen, was er nu een app en een livestream. Vanwege corona geen groot wandelevenement dus, maar ook nu was er die kenmerkende saamhorigheid. De bijzondere editie heeft dit jaar ruim een kwart miljoen opgeleverd.

Alleen maar toch gezamenlijk
Zesduizend mensen zetten hun beste beentje voor en wandelden in de afgelopen vijf weken meer dan 100.000 kilometer in de eigen woonplek. De afsluiting op Wereld Vluchtelingendag 20 juni was te volgen via een livestream. In de tien steden van de Nacht van de Vluchteling stonden tien ambassadeurs klaar om met elkaar het startschot te geven voor de laatste kilometers. De techniek van de livestream haperde weliswaar af en toe, maar deze bijzondere afsluiting liet zien hoeveel betrokkenheid er is bij het lot van vluchtelingen. Een nieuw triest record van 79,5 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog en conflict.

Sigrid Kaag, de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, aanwezig bij het startmoment in Den Haag: 

Geweldig dat jullie ook vandaag en vannacht weer lopen, ondanks alle ellende in de eigen omgeving. Met z'n allen samen. En samen betekent niet alleen hier in de eigen straat. De meest kwetsbaren zijn ook juist de vluchtelingen. Dus ga er voor, we zijn allen mens."
Minister Sigrid Kaag

Het tot nu toe opgehaalde bedrag van €252.109 zet Stichting Vluchteling om in levensreddende noodhulp aan vluchtelingen. Medicatie, voedsel en onderdak. Vanwege de dreiging van corona is deze hulp keihard nodig.

“Het was een bijzondere editie waarin een groot aantal mensen, zowel deelnemers als ambassadeurs, Minister Sigrid Kaag en het team van Stichting Vluchteling de schouders eronder hebben gezet. We hebben met elkaar laten zien dat we ook in donkere tijden hier, licht kunnen brengen daar. En dat is keihard nodig, juist nu.” aldus directeur Tineke Ceelen.

De volgende editie van de Nacht van de Vluchteling vindt plaats in juni 2021. De voorinschrijving hiervoor zal binnenkort worden opengesteld.