18-06-2020 | Bescherming

Bijna 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog en conflict

Een nieuw triest record van 79,5 miljoen mensen is gedwongen op de vlucht voor oorlog en conflict. Dit is meer dan 1% van alle mensen ter wereld. Nooit eerder werd zo’n hoog aantal vastgesteld. Dit meldt de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR in haar vandaag verschenen jaarrapport.

Het aantal mensen dat op de vlucht is geslagen, is met 14% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Toen waren nog 70,8 miljoen mensen op de vlucht. De sterke stijging is het gevolg van conflicten in de Democratische Republiek Congo, de Sahel, Jemen en Syrië. Ook is er nu meer bekend over de situatie van Venezolanen die zich buiten Venezuela bevinden en niet als vluchteling zijn geregistreerd.

1 procent van alle mensen, waar ook ter wereld, is op de vlucht.

Meeste vluchtelingen zijn nog in eigen land

Van de 79,5 miljoen mensen blijkt dat 45,7 miljoen mensen binnen de grenzen van hun eigen land op de vlucht sloegen. Daarnaast staken 29,6 miljoen mannen, vrouwen en kinderen de grens over op zoek naar een veilig heenkomen. De kans dat deze mensen ooit terug naar huis kunnen wordt steeds kleiner, meer dan driekwart van alle vluchtelingen wereldwijd is langdurig op de vlucht. In totaal zochten 2,8 miljoen mensen bescherming en vroegen asiel aan.

Twee derde van alle vluchtelingen komt uit Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar. Tijdens het tien jaar durende conflict in Syrië zijn 13,2 miljoen Syriërs gevlucht.

Eén op de 97 mensen wereldwijd is op de vlucht. Juist in deze tijd, nu de corona-pandemie ons allemaal bedreigt en vluchtelingen extra kwetsbaar maakt, is solidariteit met hen niets minder dan onze plicht.
Tineke Ceelen - directeur Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling is in de grootste vluchtelingencrises actief in 23 landen en biedt levensreddende noodhulp, zoals voedsel, water en medische zorg. Help mee!