18-06-2020

Banhanery: Een eerbetoon aan onze ouders

Door de coronacrisis hebben de zusjes An, Lam en Linh plotseling alle tijd. Zonder een plan of enige verwachtingen begonnen ze aan Banhanery – Vietnamese cakes per post. Als kinderen van Vietnamese bootvluchtelingen: "Het is een eerbetoon aan hun dappere overtocht. We zijn ongelofelijk trots op onze ouders en willen met Banhanery mensen stimuleren aan elkaar te denken en voor elkaar te zorgen."

Aangrijpende familiegeschiedenis

Praten over de duizenden mensen die tijdens en na de Vietnamoorlog in stampvolle vissersboten probeerden de vrijheid te bereiken, dat gebeurde in het gezin van An, Lam en Linh niet. Dat veranderde toen ze het tv-programma Andere Tijden zagen over de aangrijpende reddingsactie van de Nederlandse gastanker Antilla Bay.

Eind jaren 70 ontvluchtten ruim 800.000 Zuid-Vietnamezen hun land. Over zee in veelal slechte bootjes. Drie weken lang dobberen 140 Vietnamezen in een gammel rivierbootje stuurloos op de Zuid-Chinese Zee. Aan boord heerst wanhoop, dorst en honger. De opvarenden worden gered door de Antilla Bay. Degene die het overleefden komen voor het grootste deel terecht in Nederland. Eén van hen is de moeder van An, Lam en Linh. Ook hun vader ontvlucht met gevaar voor eigen leven per boot Vietnam en belandt in Nederland.

“Onze ouders werden na een zware tocht met open armen in Nederland ontvangen. Er werd voor hen gezorgd, ze konden de taal leren, naar school gaan en kregen hulp met het zoeken naar werk. Zo konden ze een mooi leven opbouwen en een gezin stichten. Dit is de aanleiding geweest voor de oprichting van Banhanery."

We zijn ontzettend dankbaar voor iedere euro die wij kunnen doneren aan Stichting Vluchteling
Quote An, Lam en Linh

Stichting Vluchteling deelt in het succes

An, Lam en Linh wilden al langer voor zichzelf beginnen. Maar vooralsnog doen de zussen het gewoon naast hun studie en werk. Banhanery wil de Vietnamese cultuur delen en verkoopt online de zoetste cakes. Dat gaat inmiddels om honderden bestellingen per maand. En dat allemaal via mond-tot-mondreclame en Instagram.

Of je nou een zoete cake van cassave en kokosmelk bestelt, of je bestelt de gestoomde of gebakken bananencake: van elke verkochte cake, doneert Banhanery 15% aan Stichting Vluchteling. En dan specifiek aan de hulp om het coronavirus te bestrijden in overvolle vluchtelingenkampen. Bestel dus snel jouw favoriete cake!

Hoe ver ga jij?

Vluchtelingen leven onder vaak zeer slechte omstandigheden en zijn ten einde raad. We vragen iedereen de komende tijd in actie te komen. Net als An, Lam en Linh. Juist nu. Hoe ver wil jij gaan voor een ander? Kom jij ook in actie voor vluchtelingen in nood, want alleen samen kunnen we hen helpen.