Experts: tot 44 miljoen corona besmettingen in Afrika

Afrika heeft een bevolking van 1,3 miljard mensen en kent een jonge bevolking, die gemiddeld net onder de 20 jaar oud is. De pandemie lijkt aan een opmars bezig in Afrika. Experts van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) houden rekening met zo'n 29 tot 44 miljoen besmettingen in Afrika in het eerste jaar, met mogelijk 190.000 doden als er niets wordt gedaan om verspreiding te beperken. Een schrikbarend cijfer, maar over het algemeen doet Afrika het vooralsnog beter dan gevreesd en beter dan andere regio’s in de wereld.

Begin vorig jaar telde Afrika 26,4 miljoen ontheemden (6,3 miljoen vluchtelingen en 17,7 miljoen binnenlandse ontheemden) in overvolle kampen, wat mogelijk een vruchtbare voedingsbodem is voor de overdracht van corona. Sinds het eerste geval op 25 februari werd gemeld in Algerije, telt Afrika per eind mei 118.362 geregistreerde besmettingsgevallen. Het virus eiste tot nog toe ruim 3.500 doden. 77% van alle sterfgevallen werd gemeld uit 6 landen: Egypte, Algerije, Zuid-Afrika, Nigeria, Marokko en Kameroen.

Beperkte zorgcapaciteit

Het zwakke gezondheidssysteem is een groot probleem in Afrika, waar de gezondheidszorg vaak niet het niveau van de Westerse of Aziatische gezondheidszorg heeft. In totaal houden WHO-experts rekening met 29 tot 44 miljoen Afrikanen met symptomen in het eerste jaar als er niets wordt gedaan om het virus te beperken. Daarvan zouden 3,5 tot 5,5 miljoen in het ziekenhuis terecht kunnen komen, waarvan wellicht 167.000 zuurstof nodig hebben en 107.000 aan de beademing moeten.

Een flink deel van de toch al beperkte medisch capaciteit gaat in Afrika op aan de behandeling van andere levensbedreigende aandoeningen, zoals malaria, aids, tuberculose, en ondervoeding. Dat zal de impact van de corona-crisis alleen maar erger maken, waarschuwen experts. Bovendien zal een deel van de patiënten opgenomen moeten worden op plekken waar de gezondheidszorg het minst ontwikkeld is en er amper ziekenhuisbedden zijn.

Een gebrek aan beschermende kleding in Afrika en een verstoring van de wereldwijde toeleveringsketen brengen de levens van gezondheidswerkers in gevaar. Sinds het begin van de uitbraak raakten volgens officiële cijfers 1.920 gezondheidswerkers besmet het virus, het aantal ligt waarschijnlijk hoger.

Minder dan 100 beademingsapparaten voor heel Nigeria

Lockdown zorgt voor honger

De meeste Afrikaanse landen hebben een strikte lockdown om grootschalige uitbraak te voorkomen. Regeringen hebben maatregelen genomen door scholen, grenzen en markten te sluiten, binnenlandse vluchten op te schorten en bijeenkomsten te beperken.Maar veel Afrikanen zijn dagloners en voor hun inkomen afhankelijk van wat ze op de dag zelf verdienen. Als die mensen de straat niet op kunnen en naar hun werk, lijden ze binnen een paar dagen honger. Recente schattingen van voedselonzekerheid suggereren dat maar liefst 73 miljoen mensen in Afrika hiermee te maken hebben, dit aantal zal door corona stijgen.Omdat vaccinatiecampagnes worden stilgelegd, wordt daarnaast ook verwacht dat het risico op ziekte-uitbraken, zoals mazelen en polio, zal toenemen.

Zuid-Soedan heeft 4 beademingsapparaten voor de 16 miljoen inwoners en maar 24 intensive care bedden

Help mee: samen tegen corona

Op dit moment strijden onze teams met uw steun in 14 landen tegen corona, in Afrika zijn we actief in zes landen, waaronder in Zuid-Soedan, DR Congo en in Somalië. Samen met onze lokale en internationale partners zorgen we ervoor dat de meest kwetsbare vluchtelingen en ontheemden de medische zorg krijgen die zij nodig hebben. Iedere dag bekijken we waar en hoe we kunnen helpen.