14-04-2020

Tijd voor MAX: de strijd tegen het coronavirus in vluchtelingenkampen

Op maandag 20 april vraagt Tijd voor MAX aandacht voor de ruim 70 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Voor hen is het risico dat het coronavirus veel slachtoffers en lijden veroorzaakt groot. Stichting Vluchteling doet er alles aan om hen juist in deze moeilijke tijd te helpen.

Uitzending gemist? 
Heb je de speciale uitzending van Tijd voor MAX gemist? Te gast: Art Rooijakkers, Tineke Ceelen, Hadewych Minis, Steven van de Vijver en Robert Vos. Bekijk dan hier de hele uitzending van 20 april jl. terug.  

Het coronavirus zorgt niet alleen voor onzekere tijden voor ons, maar ook voor de miljoenen mensen die leven in overvolle vluchtelingenkampen, zoals in Nigeria, Congo en Griekenland. De anderhalve meter die ons in Nederland moet beschermen, is daar ondenkbaar. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Tenten pal op elkaar, twee of drie gezinnen in dezelfde tent. Geen stromen water, geen wc's en geen hygiene. 

Er is geen tijd te verliezen, wij moeten aan de slag, ook al zijn de uitdagingen voor de hulpverleners in het veld groter dan ooit.”, aldus directeur Tineke Ceelen. Samen met onze ambassadeur Art Rooijakkers was ze begin maart in een vluchtelingenkamp in Nigeria, waar 70.000 mensen leven in een kamp dat werd gebouwd voor 500 mensen. “We strijden samen tegen corona, maar hoe doe je dat als je in een vluchtelingenkamp woont? Als je met niets op de vlucht bent geslagen en hutjemutje op elkaar zit? Deze mensen hebben onze hulp heel hard nodig.”, zegt Rooijakkers. In de uitzending vertellen ze hierover.

In de studio is ook huisarts Steven van de Vijver aanwezig, die regelmatig in het overvolle Griekse vluchtelingenkamp Moria is geweest en zal vertellen over de situatie ter plekke. Daarnaast is er een telefonisch interview met Nobelprijs winnaar Dr. Denis Mukwege over onze coronahulp in zijn Panzi ziekenhuis in DR Congo. 

Team corona

Om de ontwikkelingen van het virus goed in de gaten te houden, heeft Stichting Vluchteling een corona-team opgezet onder leiding van een arts. Samen met verschillende partners bekijken we wat voor hulp er waar nodig is. Zoals goede voorlichting, bescherming van gezondheidsmedewerkers, het verbeteren van de hygiëne, sanitaire voorzieningen en basisgezondheidszorg. Van dag tot dag wordt bekeken waar en op welke manier de hulp ingezet moet worden.

Tijd voor MAX
Maandag 20 april om 17.10 uur op NPO1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen

Uitzending gemist? Kijk dan de herhaling op:
dinsdag 21 april om 11:12 uur
zaterdag 25 april om 07:12 uur