23-04-2020 | Bescherming | Griekenland

Massale oproep aan kabinet voor opvang vluchtelingenkinderen uit Griekenland

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children roepen het kabinet op om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Meer dan honderd politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten ondersteunen deze oproep.

Van Ed Nijpels, (oud-minister en partijleider VVD), Job Cohen (Partij van de Arbeid), Jan Terlouw (oud-partijleider, minister en vicepremier D66), Herman Wijffels (CDA) tot aan de Jonge Democraten; de boodschap aan het kabinet wordt breed gedragen door politieke kopstukken en oud-politici uit zowel regeringspartijen als de oppositie.

Steeds meer gemeenten sluiten zich aan

Ook de groep gemeenten die bereid zegt te zijn vluchtelingenkinderen op te willen vangen, blijft groeien. Inmiddels hebben 43 gemeenten zich bij de coalitie van welwillende gemeenten aangesloten. Zo sloten de gemeenten Rhenen, Harderwijk en Midden-Groningen zich afgelopen dagen aan. Veel andere gemeenten, waaronder Leiden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, gingen hen de afgelopen weken al voor. Ook gemeenten waar partijen als het CDA of VVD onderdeel van het college uitmaken, stemmen voor aansluiting bij de coalitie, zoals Schiedam, Houten, Den Bosch, Breda, Haarlem en Vijfheerenlanden.

Wanneer sluit Nederland zich aan?

Elf landen hebben inmiddels gehoor gegeven  aan de Griekse oproep. Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, Belgie, Noorwegen en Bulgarije nemen de verantwoordelijkheid voor 1600 kinderen. In Frankrijk.Duitsland en Luxemburg zijn al kinderen opgenomen. We roepen het kabinet met klem op het voorbeeld van de andere EU-lidstaten te volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent. “Het is onacceptabel dat de staatssecretaris vol blijft houden dat de oplossing in Griekenland ligt. Nederland, wees solidair met Griekenland en landen als Duitsland en Luxemburg die al wel een deel van de kinderen opvangen.”

Download hier de paginagrote advertentie die op 23 april in NRC Next en NRC Handelsblad is verschenen. Roep jouw gemeente op deze kinderen een veilige plek te bieden in Nederland en teken de petitie