Coronaprojecten gestart in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika

Onze teams zijn nu wereldwijd in actie tegen het coronavirus, terwijl we ook onze bestaande noodhulp zoveel mogelijk door laten lopen. We zetten onze decennialange ervaring en expertise met het bestrijden van besmettelijke ziekten in. Bekijk hieronder onze activiteiten en help ons mee om corona te bestrijden.

Stichting Vluchteling heeft een speciaal corona team opgezet om de verspreiding van het coronavirus in vluchtelingenkampen tegen te gaan. Het team bestaat uit drie personen, brengt onder leiding van een arts advies uit en zorgt daarnaast voor de lokale medische-technische ondersteuning. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat dit team momenteel dag en nacht aan het werk is om het leed dat deze crisis veroorzaakt te verzachten.

Stichting Vluchteling helpt wereldwijd

De wereldkaart hierboven laat goed zien dat Stichting Vluchteling wereldwijd actief is met coronahulp. Hieronder een aantal concrete voorbeelden.

Twintigduizend mondkapjes en andere hulp

Artsen en verpleegkundigen lopen extra risico, daarom heeft het Panzi ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo met onze steun 20.000 mondkapjes en 500 sets beschermende kleding gekocht. Ook geven we voorlichting, trainingen en helpen medisch personeel om de symptomen van corona te herkennen bij patiënten. Het ziekenhuis creëert momenteel extra Intensive Care-capaciteit.

Patiënten moeten zo snel mogelijk afgezonderd worden zodat ze geen andere mensen kunnen besmetten. In Irak zorgen we ervoor dat artsen de symptomen van corona herkennen en zo beter kunnen vaststellen wie corona heeft en wie niet. Dankzij onze steun kan extra laboratorium apparatuur worden aangeschaft en kunnen patiënten afgezonderd worden behandeld. Ook zorgen we voor extra medische apparatuur zoals beademingsapparaten en medicijnen. 

In Syrië selecteren we patiënten in tijdelijke units bij klinieken (met o.a. thermometers, hartslagmeters, zuurstofcilinders en noodapparatuur). Ook voorzien we de gezondheidsmedewerkers van een ziekenhuis van beschermende kleding (zoals handschoenen, chirurgische maskers, gezichtsschermen en ontsmettingsmiddelen). En ontvangt medisch personeel voorlichting en training.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom zorgen we in veel landen, bijvoorbeeld in Nigeria en Burkina Faso, voor voorlichting over corona. We bieden voorlichting aan in kleine groepen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Vaak zijn vluchtelingen zich niet bewust van de gevaren die het coronavirus met zich meebrengt of weet men überhaupt niet van het bestaan af.

Daarnaast zijn goede hygiënische omstandigheden van groot belang. Want door slechte hygiëne kan het coronavirus zich snel verspreiden. Daarom zetten we plekken op waar mensen hun handen kunnen wassen met zeep. Zoals in Colombia en Nigeria.

We hebben geen moment te verliezen met het uitdelen van zeep, zorgen voor handwaspunten en het versterken van medische zorg.
Directeur Stichting Vluchteling - Tineke Ceelen

Het is een tijd waarin de nood hoger is dan ooit. We kunnen dan ook jouw hulp goed gebruiken