header-landenpagina-Syrie-verslagen-stichtingvluchteling

Conflictgebieden worden door corona dubbel getroffen

De coronacrisis is uitgegroeid tot de grootste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook hier moeten we er alles aan doen om de ramp het hoofd te bieden. Er is een tekort aan mondkapjes, intensive care-bedden en beschermende kleding. Toch is onze situatie niet te vergelijken met landen die al zijn getroffen door jaren van conflict. Landen zoals Syrië, Jemen en de Centraal Afrikaanse Republiek. Hen staat een dubbele crisis te wachten.

Het gebrek aan medische zorg en schoon water is niet het enige probleem in deze landen. Door de uitbraak van het coronavirus zullen spanningen alleen maar toenemen. Hoewel het virus in landen als Syrië, Jemen en de Centraal Afrikaanse Republiek nog niet veel terrein heeft gewonnen, moeten we zo snel mogelijk in actie komen om het virus te beteugelen.

Er was al oorlog, schaarste en nu ook corona

Syrië, een land dat al negen jaar in oorlog is, moet nu de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: corona. Syrië staat nog maar aan het begin van de coronacrisis. Het zorgsysteem ligt volledig in puin, ziekenhuizen zijn verwoest en medisch personeel is gevlucht. In het noordwesten zijn maar 105 Intensive care-bedden beschikbaar voor drie miljoen mensen. Daarnaast is er een ernstig gebrek aan voedsel en schoon water.

In Jemen is het al vijf jaar oorlog. Volgens de VN dreigt dit de grootste humanitaire ramp ooit te worden. Nog maar de helft van de medische faciliteiten is in gebruik. Daarnaast is er een tekort aan personeel, medicijnen en elektriciteit. In totaal hebben 18 miljoen mensen geen toegang tot goede hygiëne, water en sanitaire voorzieningen. Een staakt-het-vuren is hard nodig. Want een pandemie beheersen terwijl het bommen regent, dat is onbegonnen werk.

In de Centraal Afrikaanse Republiek lijdt de bevolking al sinds 2013 door een gewapend conflict. Op dit moment heeft 60% van de bevolking geen toegang tot schoon drinkwater. Ook is er een groot gebrek aan medische zorg. In het hele land zijn maar 3 beademingsapparaten op een bevolking van 4,8 miljoen mensen beschikbaar. De eerste gevallen van Corona zijn inmiddels vastgesteld.

Haast is geboden

Het virus heeft inmiddels ook de kop opgestoken in Syrië, Centraal Afrikaanse Republiek en Jemen, en dit baart ons grote zorgen. Daarom moeten we zo snel mogelijk handelen om een catastrofe onder de meest kwetsbare groepen vluchtelingen en ontheemden te voorkomen. Het is dan ook tijd voor actie.

Giro 999 open voor giften

Stichting Vluchteling zet alles op alles om vluchtelingen te helpen en de verspreiding van het virus in kwetsbare landen en conflictgebieden te voorkomen. Daarom is giro 999 geopend, zodat we onze wereldwijde hulp kunnen opschalen.

Doneer op IBAN NL48 INGB 0000 000999 of via de donatiebutton.