De strijd van Stichting Vluchteling tegen het coronavirus

Op dit moment zijn wereldwijd ruim 70 miljoen mensen op de vlucht, en leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Juist voor hen is het risico dat het coronavirus veel slachtoffers en lijden veroorzaakt groot. Stichting Vluchteling doet er alles aan om hen in deze moeilijke tijd de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Vluchtelingenkampen ideaal voor coronavirus

In landen als Nigeria, Congo en Griekenland leven honderdduizenden mensen in overvolle vluchtelingenkampen. De anderhalve meter afstand die ons in Nederland moet beschermen is daar ondenkbaar. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Ter illustratie, op dit moment delen in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos167 mensen één wc en maken 242 mensen gebruik van dezelfde douche. Daarnaast is er voor veel ontheemden en vluchtelingen nu al sprake van een tekort aan medische zorg.

Er is nu actie nodig, anders is het straks te laat. De tijd die er nu nog is moet snel gebruikt worden om vluchtelingen voor te bereiden op wat er komen gaat.

Stichting Vluchteling heeft een speciaal corona-team

Het corona-team van Stichting Vluchteling heeft contact met verschillende partners en bekijkt wat voor hulp er waar nodig is. Al direct na de uitbraak zagen we een groeiende behoefte aan voorlichting, bescherming van gezondheidsmedewerkers, het verbeteren van de hygiëne, sanitaire voorzieningen en basisgezondheidszorg.

“Ik heb nog nooit van het coronavirus gehoord”

Dat sommigen vluchtelingen niet eens weten hoe gevaarlijk het coronavirus is geeft aan hoe hard voorlichting nodig is. Afgelopen week kwam via onze partner INTERSOS het bericht binnen dat veel mensen in Nigeria zich nog onvoldoende bewust zijn van de dreigende gevolgen van het corona-virus. Op dit moment rijden onze lokale partners al met mobiele voorlichtingsteams rond in Irak, Nigeria, Burkina Faso en de Democratische Republiek Congo.

Basisgezondheidszorg is hard nodig

Een goede gezondheidszorg op dit moment van extra groot belang. Op die manier kunnen symptomen op tijd worden gesignaleerd. Daarnaast kunnen patiënten waar mogelijk worden doorverwezen. In Irak en in de Democratische Republiek Congo zijn we hier inmiddels mee gestart.

We blijven alert

De komende tijd blijft ons corona-team nauw in contact met onze verschillende partners wereldwijd. We houden de ontwikkeling van het virus nauwlettend in de gaten en bekijken van dag tot dag, waar en op wat voor manier we kunnen helpen. Via onze website en social media houden we jullie op de hoogte.

Wil je een bijdrage leveren aan onze strijd tegen corona? Dat kan!