Lesbos, Griekenland feb 2020

De bodem is bereikt: het moreel faillissement van Europa

Bij de grens van Turkije en Griekenland hebben zich volgens de VN in de afgelopen dagen naar schatting 13.000 vluchtelingen en migranten verzameld. Een deel van hen is vast komen te zitten in een niemandsland tussen deze twee landen.

Bij de grens van Turkije en Griekenland hebben zich volgens de VN in de afgelopen dagen naar schatting 13.000 vluchtelingen en migranten verzameld. Een deel van hen is vast komen te zitten in een niemandsland tussen deze twee landen. Turkije stuurt vluchtelingen opnieuw naar de grenzen van Europa en Griekenland houdt deze zelfde grens gesloten. De eerste doden zijn al gevallen en de EU kijkt nog steeds de andere kant op.

“We staan op een keerpunt, ik had zo gehoopt dat er een bodem zou zijn tot aan waar we kunnen zakken. Blijkbaar kon het toch nog een beetje erger. Alle rechten en verdragen waar we zo hard voor gevochten hebben, worden grof overschreden. Het morele faillissement van Europa.”
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

De Griekse eilanden
In 2019 kwamen 75.000 vluchtelingen aan in Griekenland. Het merendeel via de eilanden, zoals bijvoorbeeld op Lesbos en Samos. De situatie in de kampen op de Griekse eilanden is al jarenlang verschrikkelijk; overvolle kampen met mensonterende omstandigheden. Daar komen de trauma’s en de totale uitzichtloosheid nog bij. Het behoeft geen uitleg dat zowel de inwoners van de Griekse eilanden als de vluchtelingen zelf het simpelweg niet meer aankunnen.

Hulp ligt stil
De voortdurende situatie op de Griekse eilanden, in combinatie met de opgevoerde druk aan de Turkse grens, zorgt momenteel voor grote spanningen en onrust. Verschillende hulporganisaties zien zich daarom genoodzaakt de werkzaamheden op de eilanden tijdelijk op te schorten. Dit geldt ook voor de uitvoerende partners van Stichting Vluchteling. Het laat zich raden wie hiervan de dupe zijn.

Europa en Nederland, los de problemen op. Actie is nu nodig!
“Toen 27 jaar geleden de Europese Unie werd gesticht, was het morele kompas helder. Wanneer we nu kijken naar de situatie aan de grenzen van Europa, overheerst schaamte. We moeten de juiste richting kiezen, solidariteit tonen en in lijn hiermee handelen. Oftewel: niet kijken, maar doen. Zo ingewikkeld is het niet” aldus Tineke Ceelen.

Stichting Vluchteling roept op:
•  Verminder de druk op de Griekse eilanden en zorg voor een eerlijke verdeling van de opvang en de beoordeling van de asielaanvragen. Geef daarbij de prioriteit aan de meest kwetsbaren
•  Draag bij aan het herstel van het Europese moraal. We staan op een keerpunt en moeten met elkaar de juiste richting bepalen. Laat van je horen en kijk niet toe.