Coronavirus bereikt Lesbos

Een 35-jarige inwoner van Lesbos is besmet met het coronavirus. Deze vrouw is op tijd in thuisquarantaine geplaatst, waardoor een uitbraak is voorkomen. Stichting Vluchteling maakt zich ernstig zorgen over de situatie op het eiland en in het overbevolkte kamp Moria. Acute evacuatie uit dit kamp is nodig, beginnend bij de meest kwetsbaren, waaronder alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Eén wc voor elke 167 mensen

In en rond vluchtelingenkamp Moria wonen op dit moment circa 22.000 mensen. Dit terwijl er maar plek is voor minder dan 3.000 vluchtelingen. Door overbevolking is het erg slecht gesteld met de hygiëne. Ter illustratie, op dit moment moeten per dag 167 mensen één wc delen en maken 242 mensen gebruik van dezelfde douche. Daar komt nog eens bij dat er rond het kamp een overschot aan afval ligt. Op dit moment zijn er niet genoeg vrachtwagens om het afval op te halen. Hierdoor wordt het huidige hygiëneprobleem door de oplopende temperaturen alsmaar groter.

Mensen slapen met grote gezinnen in tweepersoonstentjes, sociale afstand houden is geen optie. Deze erbarmelijke omstandighedenzorgen ervoor dat het risico op verspreiding van het coronavirus onder kampbewoners extreem hoog is, iedereen zal besmet worden als er niet snel tot evacuatie over wordt gegaan.

Sanitair uitbreiden en dagelijkse afvalinzameling

Om de leefomstandigheden met slechte hygiëne van de kampbewoners enigszins te verbeteren, stelt Stichting Vluchteling per direct 224.000 beschikbaar voor de aanleg van een aantal nieuwe sanitaire voorzieningen. Hierdoor kunnen dagelijks 2000 mensen gebruik maken van schone wc’s. Daarnaast zorgen we ervoor dat er dagelijks in twee tot drie extra inzamelroutes vuilnis wordt opgehaald. Hierna wordt het ingezamelde afval afgevoerd naar de gemeentelijke stortplaats.

Evacuatie kampen Griekse eilanden

De tienduizenden vluchtelingen en migranten die op elkaars lip zitten in kampen op het Griekse eiland Lesbos moeten worden geëvacueerd vanwege de corona-epidemie. Dat stellen acht Nederlandse hulporganisaties in een brief aan premier Rutte.

Meer informatie over onze hulpverlening in Griekenland vind je op onze landenpagina.

Foto: Mona van den Berg