27-02-2020 | Nigeria

Nigeria: vluchtelingencrisis door aanhoudend geweld

In 2009 begon de terreur van Boko Haram in Nigeria. Tien jaar later is het conflict nog lang niet voorbij. Naar schatting zijn er 1,8 miljoen mensen op vlucht in het noordoosten van Nigeria. Onze teams bieden er medische hulp.

De voortdurende strijd met Boko Haram resulteert in treurige cijfers: bijna 30.000 doden, 240.000 vluchtelingen, 1,8 miljoen ontheemden, 5 miljoen mensen die honger hebben. Honderdduizenden ontheemden in het noordoosten van Nigeria zijn niet of moeilijk bereikbaar voor noodhulp. Een enorme uitdaging. De aanhoudende conflicten zullen de situatie in 2020 alleen maar verder doen verergeren. Onschuldige burgers zullen meer en meer alles moeten achterlaten en voor het geweld op de vlucht slaan.

De ellende duurt er inmiddels al zó lang, dat het noordoosten van Nigeria al bijna uit het zicht is verdwenen.
Tineke Ceelen, Directeur Stichting Vluchteling

Art Rooijakkers en Tineke Ceelen bezoeken Nigeria

Van 26 februari tot 3 maart bezoeken directeur Tineke Ceelen en Stichting Vluchteling ambassadeur Art Rooijakkers de ‘frontlinie’ in het noordoosten van Nigeria. Daar bezoeken ze onze medische projecten en wordt ter plekke bekeken wat er precies nodig is en of de hulp toereikend is. Volg de verhalen van hun reis de komende dagen hier. In de ochtend van 2 maart was te Tineke te horen op NPO4, een dag eerder vertelde Art over de situatie in Shownieuws (vanaf minuut 02:46). 

Onze teams bieden medische hulp

Stichting Vluchteling heeft op dit moment twee projecten lopen: schoon drinkwater en bestrijding van stigma’s en seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes.

Via mobiele klinieken behandelen en ondersteunen we meisjes en vrouwen. Ook bouwen we veilige plekken waar slachtoffers van seksueel of huiselijk geweld kunnen bijkomen. En we delen hulppakketten uit met onder meer omslagdoeken, maandverband, toiletartikelen en handdoeken. Cholera ligt op de loer. Daarom zorgen we ook voor schoon drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en bouwen we latrines. Een van de grootste uitdagingen is zorgen voor bewustwording over het belang van goede hygiëne. We voeren campagne om verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan. Ook geven wij training en voorlichting over landmijnen en explosieven.