Pernille La lau
05-02-2020 | Bescherming | Griekenland

Ambassadeur Pernille La Lau op Lesbos: "Mensonterend"

Ambassadeur van Stichting Vluchteling Pernille La Lau windt er geen doekjes om: ‘De situatie in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zijn ronduit slecht en mensonterend.” Op 1 en 2 februari jl. bezocht ze Lesbos, om aandacht te vragen voor de miserabele leefomstandigheden in de overvolle vluchtelingenkampen.

In 2019 kwamen 75.000 vluchtelingen aan in Griekenland. Het merendeel via de eilanden, zoals bijvoorbeeld op Lesbos. Hun situatie is totaal uitzichtloos en velen zijn getraumatiseerd en de wanhoop nabij. Op Lesbos leven 20.000 vluchtelingen en migranten in en rond het kamp, terwijl er ruimte is voor krap 3.000 mensen. Pernille: “Je moet je voorstellen dat er nog dagelijks mensen arriveren. Als je aankomt krijg je een snelle incheck en wat eerste noodzakelijke hulp. Maar daarna moet je je eigen voorzieningen maken.”

De verhalen buitelen nog door haar hoofd en snijden door merg en been: “Er zijn veel ouders in het kamp in geestelijke nood. Die kunnen niet slapen omdat ze zich grote zorgen maken. Ik heb mensen in rolstoelen gezien op totaal onbegaanbare paden vol stenen. Een oude man met longontsteking had slechts wat paracetamol voorhanden. Er is 1 toilet op 200 mensen in het kamp. Mensen zijn bang om 's avonds of 's nachts naar het toilet te gaan, ze moeten bovendien een eind lopen, en het is donker en koud."De situatie leidt inmiddels tot spanningen onder zowel vluchtelingen als eilandbewoners van Lesbos. Ze protesteren tegen de omstandigheden in kamp Moria. Eilandbewoners roepen de autoriteiten op om de vluchtelingen over te dragen aan het vasteland en de asielprocedure te versnellen.  


46% Van alle vluchtelingen in het kamp is nog kind.

Onze hulp in Griekenland
Sinds 2015 biedt Stichting Vluchteling hulp in Griekenland. Met psychosociale zorg voor vluchtelingen met trauma’s. Met juridische bijstand aan vluchtelingen die verwikkeld zijn in een uitzichtloze asielprocedure. En juist nu, met onze winterhulp voor vluchtelingen die dringend behoefte hebben aan warmte. We delen er warme kleding, slaapzakken en matten uit en we leggen elektriciteit aan in een van de vluchtelingenkampen.

Kijk mee naar RTL Koffietijd!
Pernille La Lau is presentatrice van het live ochtendprogramma RTL Koffietijd. Daarnaast is ze ambassadeur van Stichting Vluchteling en kleindochter van de allereerste Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, Gerrit-Jan van Heuven Goedhart. Aan de hand van indringende beelden vertellen Tineke Ceelen en Pernille La Lau in de Koffietijd-studio over hun bezoek aan Lesbos. Kijk mee op dinsdag 11 februari van 10.00 – 11.00 uur op RTL4.