01-02-2020

Eddy van Wessel wint Zilveren Camera met IS serie in Syrie

De indrukwekkende fotoserie ‘Het Laatste Bolwerk’ van Eddy van Wessel is gemaakt in Baghouz, in het noordoosten van Syrië. De foto's Van Wessel zijn indringende zwart-witbeelden van IS-terroristen en hun familie die hun laatste schuilplaats verlaten. De jury noemt Van Wessels werk van een ongekend niveau.

Vrijwel tegelijkertijd was Stichting Vluchteling in Al Hol om te beoordelen of we als hulporganisatie de gevraagde helpende hand toe moest steken en hoe dat dan het beste te doen. Deze noodhulp was niet onomstreden: binnen Stichting Vluchteling gingen er heftige discussies aan vooraf, en meningsverschillen over wel of geen hulp voor ISIS-strijders en hun families werden ook in de media uitgesproken, bijvoorbeeld in EenVandaag en de Volkskrant.

Bekende winnaar 

De Zilveren Camera en de geldprijs van 10.000 euro wordt jaarlijks toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. Eddy van Wessel heeft eerder de Zilveren Camera gewonnen met foto’s van Aleppo, in het noordwesten van Syrië, en de Sinjar, in het noorden van Irak, in beide series, net als met ‘Het Laatste Bolwerk’ weet Van Wessel op ongeëvenaarde wijze ook het lot van vluchtelingen vast te leggen.

Foto: Eddy van Wessel neemt Zilveren Camera in ontvangst @ANP