01-12-2020 | Bescherming | Irak

Webcast 10 december: Crisisupdate Jezidi's

De Jezidi's leden zwaar onder de IS-aanval in 2014. Tienduizenden mensen werden vermoord, ontvoerd, tot slaaf gemaakt en misbruikt in het Sinjar-gebergte in Irak. De aanval mondde uit in een humanitaire ramp. Ondanks dat IS van Irakees grondgebied verdreven is, blijft de nood hoog. Nog steeds zijn duizenden mensen op de vlucht en afhankelijk van hulp.

WAT KOMT ER AAN BOD?

Waarom worden de Jezidi’s gehaat en vervolgd? Wat is de geschiedenis van het conflict met de Islamitische Staat? Waarom weten zo weinig mensen hierover? Hoe ziet de situatie er nu uit en wat zijn de mogelijke toekomstscenario’s? Wat is de staat van de noodhulpverlening? Zijn er veel complicaties door de huidige coronacrisis? Dat zijn de vragen die centraal staan in de webcast van donderdag 10 december om 12:30.

Naast het persoonlijke verhaal van de naar Nederland gevluchte Holya Khalaf, neemt journalist Brenda Stoter Boscolo ons deze webcast mee in de geschiedenis van de Jezidi’s en hoe het nu met hen gaat. Ook haar boek “Het vergeten volk”, dat ze schreef op basis van haar eigen onderzoek in Irak, komt aan bod. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelt over haar eigen ervaringen in het Irakese Sinjar-gebergte en de noodhulpverlening van Stichting Vluchteling. Wat die hulpverlening precies inhoudt, wordt belicht door Anne Marinussen, Programmamedewerker Stichting Vluchteling gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Ook spreekt fotograaf Eddy van Wessel, die in 2014 aanwezig was tijdens de inval van terreurgroep IS in het Sinjar gebergte, over de zorgelijke situatie. 

AANMELDEN

Iedereen met een computer, tablet of smartphone kan deelnemen aan deze webcast, gewoon vanuit je eigen woonkamer of tijdens je lunchpauze. Heb je interesse? Terwijl jij je lunchpauze hebt, praten wij je in minder dan 40 minuten bij. Meld je hier aan!

TERUGKIJKEN?

Heb je onze webcast op 1 oktober over de crisis in Lesbos gemist? Of de webcast over de crisissituatie in Jemen op 19 november? Je kan de afleveringen hier terug bekijken.