Waar blijven die kinderen?

De oproep om 500 kinderen op te vangen uit het afgebrande vluchtelingenkamp Moria behoort tot de opvallendste gesprekken op Twitter van 2020. Een gesprek dat wat ons betreft gevoerd moet blijven worden.

Want waar blijft toch die actie? Er werd beloofd 100 kinderen op te vangen in Nederland; opvang die door missende informatie over de betrokkenen en de Griekse coronamaatregelen alsmaar wordt uitgesteld. Intussen is de winter in volle aantocht en leven vrouwen, families en mannen nog steeds onder schrijnende omstandigheden in het nieuwe noodkamp op Lesbos.

Moria, het grootste vluchtelingenkamp van Europa

Op 9 september ging kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos in vlammen op. Na de branden verloren zo’n 12.000 vrouwen, kinderen en mannen hun onderdak. De Griekse autoriteiten mobiliseerden het Griekse leger en humanitaire organisaties om onmiddellijk een nieuwe tijdelijke noodlocatie op te zetten. Hier, in het nieuwe kamp, leven zo’n 7800 mensen onder erbarmelijke omstandigheden.

De winter is in aantocht

Hoe is het nu in het nieuwe kamp? Kouder weer en het begin van de winter zullen het de mensen de aankomende tijd nog moeilijker maken. Harde regenval veroorzaakt overstromingen binnen de tenten en de kou is moeilijk buiten te houden. Mensen hebben geen verwarming en geen warm water, natte kleding drogen is in deze omstandigheden onmogelijk. Barbara Boekhoudt, programmamedewerker bij Stichting Vluchteling, is momenteel ter plaatse:

“In alle treurigheid blijven mensen ervoor gaan, zoeken afleiding en houden hoop."

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Na de allesverwoestende brand in september ging onze noodhulp direct van start. Nu, naast schrijnende tekorten en een verspreidend coronavirus, krijgen mensen die al getraumatiseerd waren opnieuw problemen. Stichting Vluchteling biedt, in samenwerking met partner Intersos, psychologische hulp in het nieuwe kamp. We richten ons vooral op vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld en bieden hulp bij asielaanvragen. Afgelopen week hebben we fleece vesten, mutsen, sjaals en handschoenen uitgedeeld.

Meer hulp is nodig

De situatie is zorgwekkend. Duizenden mensen worden onder verschrikkelijke omstandigheden opgevangen. Alle hulp blijft nodig.