23-12-2020 | Syrië

Syrische vluchtelingenvrouwen staan voor een nieuw corona-slagveld

Dit artikel, geschreven door Sam Mednick, is oorspronkelijk gepubliceerd door The New Humanitarian; een persbureau gespecialiseerd in het melden van humanitaire crises. The New Humanitarian is niet verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid van deze vertaling.

‘Corona werpt vrouwen terug in de tijd.’

Iman Al-Sin, voormalig kindbruid, ontvluchtte de burgeroorlog in Syrië. Nu, leert ze vrouwen en meisjes in Jordanië zelfverdediging. Ze laat zien hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen. "Ik vind het heerlijk om geluk, zelfvertrouwen op hun gezichten te zien en te weten dat ze hun angsten hebben overwonnen," zei Al-Sin.

Voor veel Syrische vrouwen, die naar Jordanië en Libanon zijn gevlucht, kan hun hernieuwde zelfvertrouwen van korte duur zijn omwille van de onzekerheden veroorzaakt door de coronapandemie:

"Het coronavirus heeft vrouwen terug in de tijd geworpen", vertelt de 32-jarige Al-Sin. "Vrouwen kunnen niet meer naar buiten of naar hun werk gaan, wat betekent dat de kracht die ze hebben verworven, wegebt. Het neemt ons zelfvertrouwen en onze onafhankelijkheid weg."

Naast kickboksen en vechtsport voor de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van vrouwen, pleit Al-Sin tegen kindhuwelijken. In Syrië is de wettelijke leeftijd om te trouwen 17 jaar. Zelf trouwde ze op 16-jarige leeftijd op het platteland van Syrië.

Het is onwaarschijnlijk dat het versoepelen van lockdown-beperkingen de situatie voor veel vrouwen binnenkort zal verbeteren, zeggen Al-Sin en andere Syrische vrouwen uit Jordanië en Libanon.

Velen zijn hun baan verloren; sommigen maken zich zorgen dat ze gedwongen zullen worden te moeten vertrouwen op mishandelende familie of voormalige partners; anderen zijn bezorgd dat medische en juridische bijstand moeilijk toegankelijk zal blijven, net als toegang tot primaire levensbenodigdheden, waaronder maandverband.

Benieuwd naar het volledige artikel? Je kan het hier lezen op de website van The New Humanitarian, waar het oorspronkelijk in mei 2020 werd gepubliceerd. Illustratie: Sam Mednick/TNH/CARE.

Noodhulpverlening

De oorlog in Syrië heeft een grote impact op de gezondheid, veiligheid en economische zelfstandigheid van de Syrische bevolking. Meer dan de helft van de bevolking is gevlucht; 6,1 miljoen Syriërs zijn op de vlucht binnen eigen landsgrenzen en nog eens 6,7 miljoen Syriёrs zoeken veiligheid in een ander land.

Sinds de uitbraak van de pandemie, hebben vluchtelingen echter te maken met dubbele kopzorgen. Vele Syriërs, die hun leven elders opnieuw opgebouwd hadden, zijn hun werk verloren. Steeds meer mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Stichting Vluchteling heeft in Jordanië een hulpproject opgezet dat zich richt op de dringende behoeften van kwetsbare Syrische vluchtelingen en Jordaniërs die geraakt worden door corona. Via onze cash ondersteuning, kunnen mensen opnieuw voor zichzelf zorgen. Ook geven onze hulpverleners voorlichting over het coronavirus, het belang van goede hygiëne en hoe besmetting te voorkomen.